De Belgische autoriteiten hebben woensdag vijf huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de terroristische aanslagen in Parijs. 

Twee mensen zijn meegenomen voor verhoor. Maar het federaal parket wilde woensdag niets zeggen over de identiteit van de arrestanten.

De huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeenten Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. De politieacties waren dit keer niet gericht op het vinden van een van de vermoedelijke daders van de aanslagen, de internationaal gezochte Salah Abdeslam.

De huiszoekingen passen in het onderzoek naar twee andere terreurverdachten die mogelijk geholpen hebben bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen.

Mohamed Abrini

Het gaat om de gezochte Mohamed Abrini. Hij werd op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, gefilmd met Abdeslam bij een tankstation aan de snelweg naar Parijs. Hij reed in de Renault Clio die tijdens de aanslagen werd gebruikt. In zijn dossier vonden vier huiszoekingen plaats.

Eén huiszoeking vond plaats in het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Ahmed Dahmani bij de aanslagen. De Belg werd in Turkije opgepakt en zit daar vast. Hij zou doelwitten hebben verkend.

In België zijn tot nu toe zes personen officieel aangeklaagd en in verdenking gesteld wegens terrorisme.  Een van de verdachten, Mohamed Bakkali, verscheen woensdag voor de rechter. Deze verlengde zijn aanhouding met een maand.

Bakkali werd vorige week donderdag in Brussel opgepakt in Brussel na huiszoekingen in onder meer zijn ouderlijk huis in Verviers en een woning in Auvelais waar de daders van de aanslagen in Parijs hun wapens en explosieven zouden hebben opgeslagen. Bakkali zou die woning in Auvelais gehuurd hebben, meldt persbureau Belga.

Mohamed S. 

Dinsdag werd in Parijs de 25-jarige Mohamed S. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november. De man zou als tussenpersoon hebben opgetreden tussen de nicht van Abdelhamid Abaaoud en Jawad Bendaoud, die verdachten onderdak bood.

Bij de aanslagenreeks kwamen 130 mensen om het leven en raakten ruim 350 mensen gewond.