De Franse autoriteiten hebben bijna duizend mensen de toegang tot Frankrijk geweigerd sinds de aanscherping van de grenscontroles naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. 

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag gezegd, meldt de Franse nieuwszender BFM TV.

Het gaat om mensen die "een risico vormen voor de publieke orde en veiligheid", aldus Cazeneuve in Straatsburg, waar hij zelf een controlepost aan de Frans-Duitse grens bezocht.  

Volgens de minister zijn de controles voor een deel ingesteld in het kader van de klimaattop in Parijs, die volgende week begint, maar ook vanwege de verhoogde terreurdreiging na de aanslagen van 13 november.

Cazeneuve zegt dat de grenscontroles in stand blijven "zo lang de terreurdreiging voelbaar blijft". Volgens de minister zijn de verzwaarde controles een "zware operatie", waarbij veel posten worden gecontroleerd. In totaal zet Frankrijk 15.000 agenten en douanepersoneel in om de Franse buitengrenzen te bewaken. 

Noodtoestand

De Franse regering verscherpte de grenscontroles direct na de aanslagen, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Ook werd de noodtoestand uitgeroepen, die dankzij een wetswijziging drie maanden van kracht mag blijven.