Bij de huiszoekingen in België van donderdag in het kader van het onderzoek naar de terroristische aanslagen in Parijs zijn drie mensen opgepakt. Het gaat om een vader en twee zonen.

Dat meldt het federaal parket vrijdag.

Donderdag zei het Belgische Openbaar Ministerie nog dat er niemand bij de huiszoekingen was opgepakt. Een advocaat liet daarop donderdagavond al weten dat er wel iemand was opgepakt bij een politieactie in Verviers, nabij Luik. Er was ook een huiszoeking in Auvelais.

De huiszoeking in Verviers vond plaats in het ouderlijk huis van een man die door de autoriteiten werd gezocht. Zijn vader en broer werden daar opgepakt, hijzelf werd in Brussel opgepakt.

De Belgische autoriteiten zoeken met man en macht naar een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, en zijn kompanen of mensen die hem hebben geholpen. Tot nu toe zijn vijf verdachten officieel aangeklaagd wegens terrorisme.

Kerstmarkt

Het college van burgemeester en wethouders van Brussel heeft vrijdagochtend besloten dat de kerstmarkt in Brussel door kan gaan. Maar de openingsuren worden ingekort en er zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Het jaarlijks terugkerend evenement in de binnenstad van de Belgische hoofdstad, Winterpret genaamd, gaat officieel vrijdagavond om 17.30 uur van start. Dit weekend is Winterpret open van 12.00 tot 20.00 uur en vanaf maandag van 12.00 tot 21.30 uur. Oorspronkelijk zou alles open zijn tussen 11.00 en 22.00 uur.

Politieagenten en privébewakingsfirma's zullen patrouilleren. Er komen controles en bezoekers worden gefouilleerd om de veiligheid te verzekeren.

De schaatsbaan op het Muntplein ligt er, de circa tweehonderd chaletjes staan er al en het reuzenrad is opgetuigd. Winterpret, dat duizenden bezoekers trekt, duurt tot 3 januari.