Bij de Dôme des Invalides in Parijs zijn vrijdagochtend de 130 slachtoffers van de terreuraanslagen van twee weken geleden herdacht.

Bij de plechtigheid, die bijna een uur duurde, werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Verder kwam alleen de Franse president François Hollande aan het woord.

"Een horde moordenaars heeft 130 van onze mensen gedood om onbegrijpelijke redenen", aldus Hollande. "Vandaag rouwt het hele land om de slachtoffers."

"Omdat ze de vrijheid symboliseerden, zijn ze vermoord. 130 namen. 130 afgebroken levens. 130 lachen die we niet meer kunnen horen. 130 stemmen die voor altijd zijn verstomd. 130 doden en vele gewonden die voor altijd zijn getekend."

"Deze vrouwen en deze mannen zijn afkomstig uit meer dan vijftig Franse gemeenten. Zij zijn ook afkomstig uit de rest van de wereld, zeventien landen rouwen met ons mee."

Bekijk beelden van de herdenking:

Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen Parijs
Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen Parijs

Strijd

Volgens de president zal Frankrijk "de strijd tot het einde voeren". "En we zullen winnen. Ik verzeker u dat ze zullen falen. Onze vijand is de haat. Frankrijk zal er alles aan doen om het leger fanatici dat dit heeft gedaan te vernietigen."

Hollande riep het Franse volk op door te gaan met hun manier van leven. "Gezamenlijk verminderen we het verdriet. Onder de slachtoffers waren veel muzikanten. Wij zullen reageren door nog meer liederen te zingen en naar nog meer concerten en stadions te gaan. De muziek houdt niet op."

Val Berlijnse muur

Veel slachtoffers waren jonger dan 35 jaar. Hollande verwees naar de val van de Muur in Berlijn, in 1989, het einde van de Koude Oorlog. "Veel slachtoffers waren toen nog kind. Ze waren de jeugd van een vrij volk."

"Maar ze maakten de aanslagen van 11 september mee, en later Madrid en Londen. Ze hebben terreur gezien. Maar deze generatie zal overwinnen. Wij hebben de liefde voor het leven. Frankrijk zal altijd aan uw zijde staan."

Centrale rol

Een centrale rol tijdens de ceremonie was weggelegd voor de presidentiële garde. Ook vertegenwoordigers van de veiligheids- en hulpdiensten die bij de aanslagen zijn ingezet, waren aanwezig.

Datzelfde gold voor een aantal mensen dat 13 november gewond raakte bij de aanslagen. De gewonden en nabestaanden van de doden werden eerst opgevangen door de speciaal ingestelde interministeriële dienst voor hulp aan slachtoffers.

De herdenking begon vrijdag even na 10.30 uur met het spelen van het Franse volkslied, de Marseillaise. Even voor 11.30 uur was de herdenking ten einde.