​Rusland is klaar voor een nauwe samenwerking met Frankrijk in de strijd tegen terrorisme. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd bij de aankomst van de Franse president François Hollande in Moskou donderdag.

Hollande is in Moskou om te praten hoe Rusland en Frankrijk kunnen samenwerken in Syrië en Irak in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Franse president stelt dat een wereldwijde coalitie nodig is om IS te verslaan. 

Daarnaast moet er ook een diplomatieke oplossing gevonden worden voor de problemen in Syrië. "Ik ben in Moskou om met Poetin te bekijken hoe we IS het hardst kunnen raken, maar ook om te zoeken naar een oplossing voor vrede in Syrië."

Omdat IS beschikt over grondgebied en een leger, is volgens Hollande een grote coalitie de enige mogelijkheid om "de terroristen te verslaan". Hij zei tegen Poetin: "IS is onze gezamenlijke vijand."

Oliewinning

Hollande zei na afloop van de gesprekken dat vooral de oliewinning, waar de soennitische extremisten van IS geld mee verdienen, doelwit wordt. 

Hij zei daarnaast dat het erg belangrijk is dat de Turks-Russische ruzie over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig dinsdag in het grensgebied van Turkije en Syrië niet verder uit de hand loopt. Poetin ontstak donderdag opnieuw in woede over het incident.

Rebellen

Ook de Russische president beaamt dat de terreurdaden van IS beide landen dwingt om samen te werken tegen een ''gezamenlijke vijand''. 

Poetin heeft verder beloofd aanvallen op gewapende groepen in Syrië die ook tegen de terroristen vechten te vermijden. 

De toezegging aan Hollande is een belangrijke stap op weg naar militaire samenwerking tussen Rusland en de westerse en Arabische internationale coalitie tegen IS. Het Westen steunt groepen die strijden tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad die door het Kremlin wordt gesteund.

Tot dusverre bestoken de Russische strijdkrachten in Syrië alle vijanden van het regime van president Bashar al-Assad, ook groepen die zowel Assad als de soennitische extremisten tot hun vijanden rekenen.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: in60seconds.nl

Steun

Sinds de aanslagen in Parijs, bijna twee weken geleden, is Hollande erop gebrand om harder op te treden tegen IS. De laatste dagen heeft hij diverse wereldleiders hierover gesproken, waaronder de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron. 

Ook was hij op bezoek bij de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. "Als de Franse president me vraagt om meer te doen tegen IS dan is onze plicht om hier serieus op in te gaan en er naar te kijken", zei Merkel. 

Volgens Der Spiegel gaat Duitsland zich meer inzetten door onder meer verkenningsstraaljagers, tankvliegtuigen en een oorlogsschip in te zetten. Ook biedt Duitsland meer satellietcapaciteit aan.