Het dreigingsniveau in Brussel is met onmiddelijke ingang verlaagd. Het OCAD, de instantie die de dreigingsanalyse maakt, heeft het niveau verlaagd van vier (het hoogste) naar drie.

''De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij'', zei de Belgische premier Charles Michel donderdag na overleg met de regeringstop en veiligheidsdiensten.

Sinds afgelopen zaterdag geldt in het hele Brussels Gewest het hoogste dreigingsniveau. Aanleiding is een concrete dreiging van aanslagen in Brussel met wapens en explosieven, na de aanslagen in Parijs op 13 november.

In de rest van België gold al niveau drie, omdat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" was. Niveau vier betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is. Aanvankelijk werd aangekondigd dat deze fase tot maandag zou gelden.

Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse heeft besloten om de fase vervroegd te verlagen. ''Dat is nog steeds niet mis'', zei Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken. De situatie is nog steeds niet normaal, zei hij.

Dagelijks leven

Of de daling van het dreigingsniveau ook direct betekent dat de getroffen maatregelen worden teruggeschroefd is maar de vraag.

Zo patrouilleren honderden militairen en agenten in Brussel op straat en bewaken ze "strategische" plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

In ieder geval gaan alle metro's vanaf vrijdagochtend weer rijden.

Voor grote evenementen, zoals de Brusselse kerstmarkt, zal per geval worden bekeken of deze kan doorgaan. Ook getroffen maatregelen zoals de inzet van militairen bij scholen en in metro's zal de komende dagen worden bekeken en eventueel worden aangepast. "We houden een aangepaste aanwezigheid van leger en politie in Brussel, en zullen progressief nieuwe maatregelen nemen", zei premier Michel.

Het verhoogde dreigingsniveau heeft het dagelijkse leven in Brussel dagenlang stilgelegd. Metro's reden vier dagen niet, scholen, winkels, restaurants, musea en andere (toeristische) plekken waren dicht.

Video: Metro in Brussel gaat weer rijden

Dreiging Brussel minder direct en concreet dan gedacht
Dreiging Brussel minder direct en concreet dan gedacht

Abdeslam

België verhoogde de paraatheid ruim een week na de aanslagen in Parijs op 13 november. Een aantal daders bleken in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Een van de vermoedelijke daders, de 26-jarige Fransman Salah Adbeslam, wist te ontkomen en zou door twee kompanen in Brussel zijn afgezet.

Met man en macht zijn de Belgische en ook internationale autoriteiten op zoek naar hem en eventuele handlangers. Hij wordt nog altijd gezocht. De politie heeft de afgelopen dagen diverse invallen gedaan in België. Daarbij zijn ruim twintig verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met de aanslagen in Parijs.

Rudi Vervoort, de minister-president van het Brussels Gewest, riep donderdagavond iedereen op ''waakzaam te blijven''. Vervoort zal vrijdagochtend overleg hebben met onder meer alle negentien burgemeesters van Brussel om ''alle nodige maatregelen te treffen, zodat het Gewest opnieuw kan functioneren volgens zijn gebruikelijke ritme en dynamiek''.