Bij twee huiszoekingen in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs is donderdag in het Belgische Verviers iemand gearresteerd.

Dit hebben de advocaat van de verdachte en woordvoerders bij justitie volgens Belgische media donderdagavond bevestigd.

De autoriteiten in de Belgische provincie Luik hebben laten weten dat de huiszoekingen zijn gedaan in de zuidwestelijke wijk Ensival. Half januari werden in Verviers bij een grote politieactie twee mannen gedood en een man aangehouden. De actie was opgezet om een grote aanslag door jihadisten te voorkomen.

Er is donderdag ook huiszoeking gedaan in een pand in de plaats Auvelais, tussen Charleroi en Namen. Daar werd niemand aangehouden.

De Belgische autoriteiten maken met man en macht jacht op een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, en zijn kompanen of mensen die hem hebben geholpen. Tot nu toe zijn vijf verdachten officieel aangeklaagd wegens terrorisme.

Ondertussen is het hoogste dreigingsniveau voor Brussel met één trede verlaagd. Of dat ook een direct effect heeft op de veiligheidsmaatregelen is nog onbekend. Militairen en agenten patrouilleren door de straten en bewaken ''strategische'' plekken, zoals de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen, maar ook metrohaltes.