In België wordt gezocht naar een terroristische cel die uit vijf tot tien personen kan bestaan. 

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC eerder hebben gesproken van zeker tien jihadisten met wapens en explosieven. 

Maar volgens Belgische media zijn die uitspraken uit zijn verband getrokken. "Reynders zei dat de ­terroristische cel zowel uit vijf, zeven of tien personen kon ­bestaan, dat weten we niet. ABC maakte er meteen tien van", zegt het Belgische kabinet in een reactie. 

Het ABC-interview met Reynders moet nog worden uitgezonden, maar er zijn al delen uit het gesprek naar buiten komen. De minister zou verder zeggen dat de veiligheidsdiensten tekort zijn geschoten bij de aanslagen in Parijs. Maar ook die uitspraak is uit de context getrokken.

"De toestand in België is niet perfect en ook hier zijn - net als in Frankrijk - fouten gemaakt. Maar dat ­bericht is volledig uit de context gerukt", aldus het kabinet.

Reynders gaf het interview om het aangetaste imago van België weer wat op te vijzelen. In buitenlandse media, vooral die in Frankrijk, leeft een beeld van 'terreurland België met jihadhoofdstad Molenbeek', zo schrijft de Vlaamse krant De Standaard.

Verijdelde aanslag

Justitie in België heeft met de reeks huiszoekingen zondagavond aanslagen verijdeld die in Brussel hadden moeten plaatsvinden. Dit stelt de Vlaamse krant De Tijd woensdag op basis van welingelichte bronnen. Hoewel het hoogste terreuralarm in de stad nog van kracht is, zou justitie indicaties hebben dat het terreurnetwerk 'gedestabiliseerd' is. 

Bij de acties van zondagavond was Salah Abdeslam (26) het voornaamste doelwit van politie en justitie. De man uit de Brusselse gemeente Molenbeek geldt als een van de hoofdverdachten voor de bloedige aanslagen in Parijs. Voor zover bekend is hij nog steeds voortvluchtig.

Scholen

In de Belgische hoofdstad Brussel geldt nog tot maandag het hoogste dreigingsniveau 4, vanwege de kans op aanslagen. Scholen bleven maandag en dinsdag dicht en het metroverkeer werd stilgelegd. Sinds woensdag zijn de scholen weer open en rijden de metro's weer. 

De Belgische ondernemersorganisatie Unizo roept iedereen op woensdag of later in de week in Brussel te gaan winkelen of lunchen. Mensen kunnen de horeca en handel in de Belgische hoofdstad daarmee een hart onder de riem steken.

"De handel en horeca hebben ontegensprekelijk schade geleden door de antiterreurmaatregelen van de voorbije dagen'', licht Unizo-topman Karel Van Eetvelt de oproep toe. ''Om dat verlies goed te maken is het heel belangrijk dat klanten opnieuw vertrouwen krijgen in winkelen en eten in Brussel.''

Video: Brussel kan weer met de metro en naar school

Politie op straat in Belgische steden
Politie op straat in Belgische steden

Syriëganger

De politie in Vilvoorde, een gemeente ten noorden van Brussel, zocht dinsdag naar een teruggekeerde Syriëstrijder die een enkelband kreeg, maar van de radar verdween. De politie wist hem later op de dag na een zoektocht op te pakken.

De Syriëganger was tot een celstraf veroordeeld maar werd onder elektronisch toezicht gesteld. ''Wie haalt het in zijn hoofd om dit in de huidige context toe te laten?", reageerde burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte woensdag. ''Het is compleet onbegrijpelijk en onverantwoord dat in tijden van terreurdreiging men op deze manier terugkeerders uit het oog verliest.''

De burgemeester wil dat minister van Justitie Koen Geens ervoor zorgt dat teruggekeerde Syriëstrijders hun ''echte'' straf krijgen. ''Deze personen kunnen zich immers vrij bewegen in de samenleving en het toezicht faalt compleet.''

Lees alles over de terreurdreiging in Europa in ons dossier.