De Belgische autoriteiten hebben een vijfde verdachte aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Brussel dinsdagavond gemeld.

De verdachte heet Mohamed Abrin en is nog voortvluchtig. Hij is samen met de eveneens voortvluchtige Salah Abdeslam twee dagen voor de aanvallen in een auto gezien bij een tankstation in het Franse Ressons. De twee reden in een Renault Clio op de snelweg richting Parijs.

De 30-jarige Abrin is de vijfde persoon die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanvallen. Hij zou vuurwapengevaarlijk zijn.

Bij de aanslagen in Parijs van 13 november kwamen 130 mensen om het leven.

Saint Denis

Ook werd dinsdag bekend dat in een appartement in Saint Denis, een voorstad van Parijs, twee bomgordels en een automatisch wapen zijn gevonden. Dat heeft de Franse openbare aanklager gemeld.

Volgens de aanklager had Abdelhamid Abaaoud, die vorige week omkwam bij een politieactie in Saint Denis, plannen om het zakendistrict La Défense in Parijs aan te vallen, vermoedelijk met een zelfmoordaanslag. Abaaoud geldt als de planner van de aanslagen in Parijs.

De aanklager heeft ook gemeld dat Abaaoud vlak bij het theater Bataclan was toen de politie daar de gijzeling aan het beëindigen was. Hij zou ook de andere plaatsen delict in Parijs hebben bezocht na de aanslagen. Dat blijkt uit gegevens van zijn mobiele telefoon.

Aangehouden

De 39-jarige Marokkaan Lazez A. uit Jette, die 19 november werd gearresteerd, is inmiddels formeel aangehouden wegens "deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische moorden", aldus het Belgische OM. Hij wordt woensdag voor de raadkamer geleid.

De 31-jarige Fransman Ali O. uit Molenbeek, die zondag werd opgepakt, verschijnt vrijdag voor de raadkamer wegens activiteiten voor een terroristische groep. Mohammed Amri, eigenaar van een gebruikte VW Golf, en zijn passagier Hamza Attou, zijn eind vorige week al formeel aangehouden om dezelfde reden.

Verhuurder appartement

De verhuurder van het appartement in Saint Denis, waar onder andere Abaaoud om het leven kwam, moet hebben geweten dat hij terrorismeverdachten heeft geholpen. Dat zegt de openbare aanklager.

"Hij kan onmogelijk niet op de hoogte zijn geweest dat hij deelnam aan een terroristische organisatie". De aanklager gaat de rechter vragen om een formeel onderzoek naar de rol van de verhuurder, Jawad Bendaoud.