De meest gezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam, zeer waarschijnlijk de enige verdachte die wist te ontkomen na de aanslagen in Parijs. Wat weten we over Salah Abdeslam?

Waar is Abdeslam op dit moment?

Dat is niet duidelijk, maar volgens de Belgische premier Charles Michel is hij niet meer in België, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. Belgische media meldden vlak na de aanslagen op 13 november dat hij gevlucht zou zijn voor politieacties in de stad Luik. Eerdere berichten dat hij naar Duitsland zou zijn gereden zijn door justitie in België ontkracht. 

Ook geruchten die eind november in Engelstalige media verschenen dat er aanwijzingen zouden zijn dat Abdeslam naar Syrië is gevlucht, worden door de Belgische politie ontkracht.

In december werd bekend dat Marokko een arrestatiebevel voor Abdeslam heeft uitgegeven, nadat de Duitse politie een tip ontving over zijn mogelijke aanwezigheid in het land.

Hoe komt Abdeslam momenteel aan zijn informatie?

Volgens de Belgische autoriteiten krijgt hij hulp van anderen en houdt hij voortdurend de sociale media in de gaten over de acties van de Belgische politie. Daarom werd Belgen eerder gevraagd niets te twitteren over de huiszoekingen die de politie na de aanslagen heeft gedaan.

In plaats daarvan hebben de Belgen tijdens de verhoogde veiligheidsfase in Brussel in november massaal kattenfoto’s op Twitter gedeeld - humor is volgens de twitteraars de beste remedie tegen angst.

Wat weten we wel zeker?

Een auto met daarin Abdeslam en twee andere mannen werd een dag na de aanslagen meerdere malen staande gehouden door de Franse en Belgische politie bij routinecontroles na de aanslagen. Desondanks werd Abdeslam niet opgemerkt als voortvluchtige en mocht doorrijden. Sindsdien is hij spoorloos.

Volgens een advocaat van een van de mannen die in de auto zat en inmiddels is opgepikt, droeg Abdeslam mogelijk een bomvest op zijn vlucht en zou hij een bange indruk hebben gemaakt.

Bij een inval in een appartement op de derde verdieping van een woning aan de Bergéstraat in Schaarbeek op 10 december, is de vingerafdruk van Abdeslam gevonden. Het is alleen niet duidelijk of hij zich daar schuil heeft gehouden na de aanslagen. 

Is Abdeslam alleen bang om gepakt te worden door de Belgische politie?

Vermoedelijk niet. Volgens zijn vrienden, met wie ABC News heeft gesproken, zou Abdeslam ook worden gezocht door Islamitische Staat (IS). De terroristische organisatie heeft met een videoboodschap de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs geclaimd. Maar IS zou ontevreden zijn over het werk dat Abdeslam in Parijs heeft geleverd: het was de bedoeling dat hij zich tijdens de aanval ook zou opblazen.

Deze theorie zou bevestigd worden door een niet gebruikte bomgordel die een paar dagen na de aanslagen tussen het afval in Parijs werd gevonden. De andere daders droegen soortgelijke bomgordels. Bovendien heeft Abdeslam op de vrijdag van de aanslagen gebeld in de buurt van de plek waar de gordel is gevonden, aldus Franse media.

Locaties aanslagen

Wat zou Abdeslam nu van plan zijn?

De Belgische politie gaat uit van twee scenario’s: de bomgordel is door pech of toeval niet ontploft en Abdeslam is op zoek naar een nieuw doelwit. Of Abdeslam is bang voor IS en probeert aan een mogelijke wraakactie van IS te ontkomen.

ABC News meldt op gezag van de vrienden van Abdeslam dat hij probeert terug te keren naar Syrië, maar ook dit bericht is vooralsnog niet bevestigd.

Welke rol speelden hij en zijn broers bij de aanslagen?

Samen met zijn broer Brahim zou Salah Abdeslam de auto’s hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op bij een café in Parijs. Zijn broer Mohamed speelt volgens de autoriteiten geen enkele rol bij de aanslagen. Hij heeft in de Belgische media de afgelopen dagen Salah gemaand zich aan te geven: "Ik zie hem liever in de gevangenis dan op het kerkhof."

Wordt er in Nederland gezocht naar Salah Abdeslam?

Nee, beklemtoont het ministerie van Veiligheid en Justitie eerder: er is geen sprake van een uitgebreide zoektocht in Nederland. Wel is de politie alert, net als in andere Europese landen. De Amerikaanse zender CNN meldde een week na de aanslagen dat er actief in Nederland werd gezocht, maar het ministerie ontkrachtte die berichten meteen. "Deze situatie is nog niet gewijzigd", stelt een woordvoerder dinsdag.

Abdeslam was eerder wel in Nederland: begin februari heeft hij bij Gorinchem een bekeuring gekregen voor het bezit van softdrugs. Hij stond echter in geen enkel politiesysteem en dus hadden de agenten geen reden om hem aan te houden.

Wat weten we verder van Abdeslam en zijn voorgeschiedenis?

Hij werd geboren op 15 september 1989 in Molenbeek bij Brussel, maar heeft de Franse nationaliteit. Abdeslam werkte enkele jaren als technicus voor het streekvervoer in Brussel. Volgens een woordvoerder viel hij daar nooit op als geradicaliseerd. Hij was wel in beeld bij de Belgische politie voor relatief kleine vergrijpen. Abdeslam werd ontslagen omdat hij ondanks waarschuwingen vaak te laat of niet op zijn werk verscheen.

Wanneer zou hij zijn geradicaliseerd?

Samen met zijn broer Brahim heeft hij een tijdlang een bar gerund in Molenbeek: volgens diverse getuigen zou hij in deze periode zijn geradicaliseerd. De bar werd vorig jaar gesloten omdat er doorlopend drugs werden verhandeld. Het is niet bekend of Salah en zijn broer ooit naar Syrië zijn gereisd. Volgens Belgische media zou Salah de afgelopen maanden met regelmaat zijn gesignaleerd in homobars in Brussel. Mogelijk zou hij hier identiteitspapieren van bezoekers hebben gestolen.