Experts van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO gaan onderzoek doen naar veiligheidsmaatregelen van luchthavens tegen terrorisme.

Aanleiding voor het onderzoek is de bomaanslag op een Russisch vliegtuig in Egypte eind oktober, die mogelijk kon gebeuren vanwege gebrekkige veiligheidscontroles op de luchthaven van Sharm el-Sheikh in Egypte.

Dat heeft voorzitter Olumuyiwa Benard Aliu van de ICAO maandag gezegd. Veiligheidsexperts komen in maart bijeen om bestaande veiligheidsregels onder de loep te nemen om te zien waar de veiligheid tekort schiet.

De experts komen waarschijnlijk met adviezen die luchthavens als leidraad kunnen gebruiken voor het nemen van maatregelen.

Ook wordt de veiligheid van luchthavens in alle 192 lidstaten van de VN beoordeeld. Die rapporten worden niet openbaar gemaakt, maar gestuurd naar de verantwoordelijke overheden.

Verenigde Staten

Amerikanen wordt aangeraden oplettend te zijn als ze naar het buitenland reizen, vanwege toegenomen terreurdreiging.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag een waarschuwing gegeven voor alle reizen naar het buitenland.

In de waarschuwing worden in het bijzonder de terreurbewegingen Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en Boko Haram genoemd als organisaties die ''terreuraanvallen in meerdere regio's'' voorbereiden.

Amerikanen wordt geadviseerd extra oplettend te zijn op openbare plekken en in het openbaar vervoer. De waarschuwing blijft van kracht tot 24 februari.

Mensenmassa's

Het is volgens de autoriteiten verstandig drukke plekken en mensenmassa's te mijden. Vooral tijdens vakantieperiodes, feestdagen en grote evenementen wordt voorzichtigheid geboden.

Ook is het aangeraden om lokale media en informatiebronnen in de gaten te houden.

Op 29 juli hadden de VS al Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn als ze op reis gaan. De reiswaarschuwing is een niveau hoger. Voor landen die in oorlog zijn of waar geregeld aanslagen worden gepleegd geven de VS een negatief reisadvies.