Een man die zondagavond tijdens de politieacties in België werd aangehouden, is officieel aangeklaagd. 

Hij verscheen maandag voor de rechter-commissaris en is vastgezet op verdenking van terrorisme. Over de identiteit wil het Belgische Openbaar Ministerie geen mededelingen doen.

Eerder was al wel bekend dat de internationaal gezochte Salah Abdeslam, die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs, nog niet is gevonden of opgepakt.

Zondagavond werden in totaal zestien mensen opgepakt. Na verhoor werden er vijftien weer op vrije voeten gesteld.

Huiszoekingen

Maandag waren er ook huiszoekingen. Daarbij werden vijf personen opgepakt. Twee van hen zijn ook vrijgelaten. Voor de overige drie wordt nog nader onderzoek verricht en de drie zullen dinsdag voor een rechter-commissaris verschijnen voor eventuele verdere aanhouding, zo maakte het OM maandagavond bekend.

Het OM wil benadrukken dat ''het niet ongewoon is dat tijdens een grootscheepse zoekactie meerdere personen worden meegenomen enkel voor grondig verhoor of om te verduidelijken waarom zij op deze plaatsen werden aangetroffen''.

Veiligheidsniveau

Veel maatregelen die zijn genomen in Brussel blijven tot volgende week maandag van kracht. Scholen en de metro gaan vanaf woensdag weer open. "We willen progressief naar een normaal leven terugkeren", aldus premier Charles Michel tijdens de persconferentie van de Belgische Veiligheidsraad.

Sinds zaterdag gold het hoogste dreigingsniveau voor het Brussels Gewest. Dat betekent dat dreiging ''ernstig en zeer nabij" is. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager (op drie), omdat dreiging ''mogelijk en waarschijnlijk" is. Ook dat blijft zo.

De dreiging van aanslagen geldt volgens de premier nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen wordt 'verminderd' om meer politie vrij te maken. Michel kondigde dan ook aan dat de aanwezigheid van politie en leger wordt versterkt en dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen voor het openbaar vervoer.

Bomgordel 

In het Franse Montrouge, in Hauts-de-Seine, is een bomgordel gevonden die gelinkt zou zijn aan de aanslagen in Parijs. Dat heeft de Franse politie bevestigd.

De bomgordel heeft explosieven aan de voor- en achterkant. De mannen die op 13 november een reeks aanslagen pleegden in Parijs droegen vergelijkbare bomgordels.

Bomgordel gevonden in voorstad Parijs