De Franse stad Nancy heeft besloten drie grote publieke sinterklaasfeesten te schrappen. Het besluit is een uitvloeisel van de aanslagen in Parijs tien dagen geleden.

Dat heeft burgemeester Laurent Hénart maandag bekendgemaakt, aldus de krant Le Figaro.

Twee manifestaties op 4 december alsmede het grote sinterklaasdefilé een dag later gaan niet door. De drie feesten zijn de belangrijkste jaarlijkse evenementen in Nancy.

De organisatie verwachtte dit jaar circa 140.000 bezoekers. Het besluit is genomen in overleg met het departement Meurthe-et-Moselle.

Sinterklaas ziet er in Noordoost-Frankrijk vrijwel net zo uit als onze goedheiligman, alleen daar rijdt hij niet op een witte schimmel maar voert hij een ezel mee.

Zijn metgezel is niet een al dan niet zwartgeschminkte Piet, maar vadertje Fouettard. Dat is een in het zwart geklede boeman met een knuppel.

In de Belgische stad Namen is de jaarlijkse sinterklaasoptocht van studenten geschrapt. De optocht zou plaatsvinden op 2 december. Het besluit is genomen door de studentenorganisatie AGE. De universiteit organiseert zelf wel een sinterklaasbijeenkomst.