De Belgische politie heeft maandagochtend na nieuwe huiszoekingen in Brussel en Luik vijf mensen aangehouden.

Bij de vijf huiszoekingen in de Brusselse regio en twee in de Luikse regio werden vijf mensen opgepakt. Dat meldt het Federaal Parket, het Belgische Openbaar Ministerie, maandag.

Zondagavond waren er ook op verschillende plekken huiszoekingen en arrestaties. In totaal zijn nu 21 mensen aangehouden. Zij worden ''op dit moment verhoord door de politiediensten'', aldus het persbericht van het parket.

Tijdens een huiszoeking zondagavond werd een geldsom van 26.000 euro in beslag genomen. Andere meegenomen voorwerpen worden nog onderzocht, aldus het parket. Daarna moeten de arrestanten voor een rechter-commissaris verschijnen, die beslist over hun aanhouding.

Abdeslam

Eerder was gemeld dat er geen wapens en explosieven zijn aangetroffen. Ook de internationaal gezochte Salah Abdeslam, die gelinkt wordt aan de aanslagen in Parijs, is nog niet gevonden of opgepakt.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon krijgt Abdeslam hulp. "Als iemand tot nu toe op de vlucht kan blijven, moeten we concluderen dat hij steun krijgt", zegt Jambon maandagochtend tegenover VTM Nieuws. Of er bij de arrestaties van afgelopen nacht sporen van Abdeslam zijn gevonden, kan de minister niets zeggen.

In totaal werden in Brussel negentien huiszoekingen gehouden en in Charleroi drie. In Brussel vonden onder andere huiszoekingen plaats in de wijken Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Jette en Vorst. Ook in Luik zouden huizen zijn binnengevallen, maar daar is niets bekend over gemaakt.

Alle opgepakte personen zouden op de een of andere manier gelinkt zijn met Abdeslam, meldt persbureau Belga op basis van anonieme bronnen. ''De politie is daarbij heel ruim te werk gegaan", klinkt het in de kringen van de arrestanten.

Video: Duitse politie controleert aan Belgische grens naar Abdeslam

BMW

De autoriteiten laten ook weten dat een BMW die zondagavond in Luik op de vlucht sloeg ''geen enkele band vertoont met de lopende operatie''.

Belgische media meldden zondag dat Abdeslam mogelijk met de auto uit Luik is gevlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden.

Het parket zal '' voorlopig geen bijkomende inlichtingen of preciseringen geven''.

Ondertussen geldt het hoogste terreurniveau in Brussel. Militairen en agenten patrouilleren in straten en bewaken belangrijke gebouwen en plekken, zoals de Grote Markt.