Bij een grootschalige antiterreuractie in Brussel en andere steden in België zijn zondagavond zestien personen opgepakt. De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam is niet gevonden.

Bij de huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven aangetroffen, maakte het Federale Parket in België even na middernacht bekend tijdens een persconferentie.

Het Federale Parket zegt "in het belang van het onderzoek" nog niets te kunnen vertellen over de identiteit van de verdachten. Een onderzoeksrechter beslist maandag of de aangehouden personen vrijkomen of vast blijven zitten.

In totaal werden in Brussel negentien huiszoekingen gehouden en in Charleroi 3. In Brussel vonden onder andere huiszoekingen plaats in de wijken Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Jette en Vorst. Ook in Luik zouden huizen zijn binnengevallen, maar daar is niets bekend over gemaakt.

Video: Zestien verdachten België aangehouden

Zestien verdachten België aangehouden
Zestien verdachten België aangehouden

Auto

Tijdens de acties is in Molenbeek een voertuig ingereden op agenten. Dat gebeurde bij een snackbar. De agenten schoten op de auto, maar die wist te ontkomen. Niet veel later wist de politie de bestuurder alsnog aan te houden in Brussel. Het is nog niet duidelijk wat het motief was van de automobilist.

Het was het enige incident bij de acties, zei de woordvoerder van het Federale Parket. Het onderzoek is voortgezet.

Abdeslam

Belgische media meldden zondag dat Abdeslam mogelijk met de auto uit Luik is gevlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden. Het federaal parket heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

Abdeslam, die wordt gezocht in verband met de aanslagen in Parijs, zou voortdurend sociale media in de gaten houden vanwege de politieacties in België.

De Belgische autoriteiten hebben zondag mensen opgeroepen niet op internet te berichten over de huiszoekingen.

Veiligheid

Een deel van de binnenstad van Brussel was de hele zondagavond afgezet. De politie gaf om veiligheidsredenen geen informatie vrij toen de acties nog bezig waren.

Omwonenden kregen het advies bij ramen uit de buurt te blijven. Het Federale Parket bedankte aan het einde van de persconferentie iedereen voor het opvolgen van deze richtlijnen.

In de buurt van het Radisson Blu-hotel, op de Grote Markt, waren volgens Belgische media acties aan de gang. Ook waren veel militairen op de been.

Vanwege het verzoek van de overheid op stilte op sociale media over de politieacties, plaatsten honderden inwoners van Brussel zondagavond een foto van hun kat op Twitter.

Alarmfase

In Brussel blijft voorlopig de hoogste alarmfase ten aanzien van de terroristische dreiging van kracht. Het gaat om dreigingsniveau vier.

Scholen, hogescholen, universiteiten en metrostations in Brussel zullen maandag gesloten blijven. Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan. De Eurostar, de trein die Brussel verbindt met Londen en Parijs, rijdt wel. Maar als reizigers vanwege het dreigingsniveau hun kaartje willen ruilen, is dat mogelijk.

De extra agenten en militairen zullen op hun post blijven en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Michel riep iedereen op om voorzichtig te blijven. Het advies om drukke plekken te mijden blijft van kracht.

Jambon

Het is volgens de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken te vroeg om te weten of de terreurdreiging na de politieacties zondag is afgenomen. Hij zei dat de acties in ieder geval nog niet zijn afgelopen. ''De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben'', aldus de minister in het Belgische journaal.

Jambon wil niet veel kwijt over de antiterreuracties van de politie. ''De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen 'daar en daar staan we', dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers'', zei de minister. ''Dat gaan we dus niet wereldkundig maken.''

Reisadvies

Canada heeft zijn ambassade in Brussel gesloten vanwege het verhoogde dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad. Ook is het reisadvies voor Canadezen naar België aangescherpt. Canadezen wordt aangeraden oplettend te zijn vanwege de terreurdreiging.

Nederland paste zaterdag het reisadvies naar Brussel al aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Brussel op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.