In Brussel blijft voorlopig de hoogste alarmfase ten aanzien van de terroristische dreiging van kracht.

Dat heeft de Belgische premier Charles Michel zondagmiddag bekendgemaakt. Het gaat om dreigingsniveau vier.

Scholen, hogescholen, universiteiten en metrostations in Brussel zullen maandag gesloten blijven. Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan. De Eurostar, de trein die Brussel verbindt met Londen en Parijs, rijdt wel. Maar als reizigers vanwege het dreigingsniveau hun kaartje willen ruilen, is dat mogelijk.

De extra agenten en militairen zullen op hun post blijven en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Michel riep iedereen op om voorzichtig te blijven. Het advies om drukke plekken te mijden blijft van kracht.

Binnenstad afgezet

Een deel van de binnenstad van Brussel is zondagavond door de politie afgezet. De reden is nog onduidelijk.

In de buurt van het Radisson Blu-hotel, op de Grote Markt, is volgens Belgische media een politieactie aan de gang. Ook zijn er militairen op de been. Of beide zaken met elkaar te maken hebben, is niet bekend.

Omwonenden hebben volgens RTL het advies gekregen bij ramen uit de buurt te blijven. 

De overheid vraagt omstanders "om veiligheidsredenen" niks te melden op sociale media over de politieacties. In plaats daarvan plaatsten honderden inwoners van Brussel zondagavond een foto van hun kat op Twitter, met als hashtag #BrusselsLockdown.

Europese Raad

De Europese Raad heeft zondag het eigen dreigingsniveau voor terreuraanslagen verhoogd van geel naar oranje, nadat de Belgische autoriteiten hadden bepaald dat het niveau voor Brussel maandag op het hoogste niveau blijft. Volgens de raad gaat het om een preventieve maatregel.

Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en niet-essentiële vergaderingen in het gebouw van de raad in Brussel gaan niet door. Maandagavond zal worden bepaald of het niveau oranje blijft of het wordt verlaagd naar geel.

Extra agenten

Volgens Michel vreest de Belgische regering dat terroristen in Brussel een aanslag willen plegen zoals eerder is gebeurd in Parijs op 13 november. "Niemand is tevreden of gelukkig met deze situatie, wij ook niet", aldus de premier. 

De premier stelt dat winkels en het openbaar vervoer mogelijke doelen van terroristen zijn. De regering zou er aldus de premier alles aan gedaan hebben om de situatie te normaliseren. Niettemin moet het hoogste dreigingsniveau vooralsnog worden aangehouden.

Het dreigingsniveau voor de Belgische hoofdstad werd vrijdagnacht naar het maximale niveau vier opgehoogd omdat er concrete aanwijzingen voor een of meerdere aanslagen waren. Tal van evenementen werden afgelast, en het centrum maakte het hele weekend een desolate indruk. Op veel plekken posteerden of patrouilleerden agenten en militairen.

Het OCAD, dat het dreigingsniveau vaststelt, heeft een onafhankelijke evaluatie gemaakt, op basis van adviezen van veiligheidsdiensten, aldus de premier. Maandagmiddag volgt een nieuwe evaluatie.

Ontruiming

Zondagmiddag ontstond korte tijd paniek nadat dreigementen waren binnengekomen bij het gebouw van Medialaan, een Belgisch mediabedrijf. Hierop werd besloten het gebouw te ontruimen. Het bedrijf in Vilvoorde, dat aan de noordrand van Brussel ligt, is eigenaar van diverse Belgische radio- en televisiezenders zoals VTM, 2BE en Q-music Vlaanderen.

Iedereen werd naar het nabijgelegen Eurovolleycenter gebracht. De politie heeft het gebouw doorzocht met explosievenhonden, maar hierbij zijn geen explosieven aangetroffen. Inmiddels is het gebouw weer vrijgegeven.