De Franse regering heeft alle voorzorgsmaatregelen tegen een chemische of bacteriologische aanval van terroristen genomen.

Dit verzekerde zondag de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, voor de radio-omroep Europe1.

De dreiging van terroristen met chemische wapens houdt de Fransen bezig sinds de terroristische aanslagen van 13 november in Parijs en de publicatie van een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid de dag erna.

Het ministerie verspreidde 14 november aan overheidsdiensten de opdracht een bepaald tegengif te produceren tegen ''neurotoxische organofosfaten''. Het ministerie doelt op giftige chemische verbindingen die onder meer het zenuwweefsel aantasten.

Tegengif

Het tegengif dat het ministerie op voorraad wil hebben, wordt volgens Franse media uitsluitend vervaardigd in instellingen van de strijdkrachten. De discreet gepubliceerde mededeling is door een bezorgd parlementslid als ''buitengewoon alarmerend'' omschreven.

''We moeten er rekening mee houden, maar het is wel moeilijk voor de terroristen om zoiets vanuit het buitenland te organiseren'', zei Le Drian zondag.

Foto

De Franse politie heeft zondag een foto vrijgegeven van een van de drie mannen die zich vorige week vrijdag opbliezen bij het Stade de France in Parijs. "Deze persoon is de derde aanvaller die in het Stade de France omkwam," aldus de oproep op de Twitterpagina van de nationale politie van Frankrijk. Mensen die informatie hebben over de identiteit van de dader, worden opgeroepen zich te melden.

Tot nu toe is een van de drie zelfmoordterroristen die aanslagen pleegden bij het Stade de France geïdentificeerd. Van de anderen zijn in oktober in Griekenland vingerafdrukken afgenomen nadat ze daar als vluchtelingen waren aangekomen. Bij een van de twee was na de aanslagen in Parijs een Syrische paspoort gevonden, maar het is onduidelijk of dat een echt paspoort is.