De dreiging in Brussel betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie.

Hij reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in Brussel van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen. Wel riep hij op om de  rust te bewaren.

​De verhoogde terreurdreiging in het Brussels gewest heeft gevolgen voor allerlei activiteiten in de Belgische hoofdstad. 

De dreiging in Brussel betreft vooral de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel volk op af komt.

Video: 'Concrete dreiging aanslag met bommen'

'Concrete dreiging aanslag met bommen'
'Concrete dreiging aanslag met bommen'

Vier maatregelen

De regering heeft vier maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer, meer politie en militairen op straat en het openen van een telefoonnnumer waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan maakt antiterreurdienst OCAD een nieuwe inschatting van de veiligheidsssituatie en komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen. Daarin hebben behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting.

Evenementen

In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast vanwege het dreigingsniveau. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht.

Ook veel musea en bezienswaardigheden, waaronder het Atomium, blijven dit weekend gesloten.

De Vrije Universiteit Brussel heeft alle lessen en evenementen op haar campussen gecanceld. Diverse muzikale evenementen gaan niet door. Ook zijn alle hockeywedstrijden afgelast.

De voetbalwedstrijd tussen Lokeren en Anderlecht gaat zaterdagavond ook niet door. Het duel stond aangeduid als een risicowedstrijd. Bij dergelijke wedstrijden wordt de hulp ingeroepen van de politie van Brussel. Vanwege het verhoogde terreurrisico bleek die assistentie niet mogelijk.

Metro en militairen

Het metroverkeer rond de Belgische hoofdstad is volledig stilgelegd. Trams en bussen rijden wel. Op het treinstation Schuman, het centrum van de Europese instellingen, stoppen geen treinen.

Vrijdagavond waren op veel drukke punten in de stad al veel meer politie en militairen aanwezig. Mensen wordt aangeraden drukke gebieden te mijden.

Geen bomgordels

In de woning in Brussel van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn wapens aangetroffen. Bij de huiszoeking werden geen explosieven of bomgordels gevonden, laat het Federaal Parket van België zaterdag weten.

De verdachte is een van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen werd opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen.

Om wie het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Het parket wil geen verdere details kwijt.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies naar België vanwege de dreiging aangepast. Het ministerie roept mensen op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel". Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zaterdag. "Er is goed contact met autoriteiten in België. NCTV volgt de ontwikkelingen nauwgezet."