Het duel tussen Lokeren en Anderlecht in de Belgische competitie van zaterdag gaat niet door wegens de terreurdreiging, zo heeft de burgemeester van Lokeren besloten.

"De wedstrijd staat aangeduid als een risicowedstrijd. Bij dergelijke wedstrijden wordt telkens de hulp ingeroepen van manschappen uit Brussel", meldt Lokeren in een verklaring.

"Gezien het terreurrisico in de hoofdstad, kunnen deze manschappen niet in Lokeren worden ingezet."

Om dezelfde reden kan zondag het treffen tussen Moeskroen-Péruwelz en Charleroi geen doorgang vinden.

Het Belgische antiterreurorgaan OCAD vroeg in een eerder stadium vanwege de verhoogde terreurdreiging alle wedstrijden in de eerste en tweede klasse te annuleren.

Voorzorgsmaatregelen

De Belgische voetbalbond KBVB legde het verzoek in samenspraak met de Pro League naast zich neer. Van een algehele afgelasting is dus geen sprake.

"Omdat er geen concrete aanwijzingen zijn, heeft de raad van bestuur unaniem beslist om de zeven resterende wedstrijden van deze speeldag niet af te gelasten", meldde de Pro League in een persbericht.

''De raad van bestuur stelt vast dat het dreigingsniveau vier alleen voor het Brussels Hoofdstedelijke gewest geldt. We herinneren eraan dat de maximale voorzorgsmaatregelen bij de clubs gerespecteerd zullen worden en dat deze in overleg met de lokale overheden nog uitgebreid kunnen worden."

Voor voetbal op het tweede niveau is nog geen beslissing genomen. Wel werd het duel tussen White Star Brussel en Coxyde van zaterdagavond afgelast.

Dreigingsniveau

De voorgestelde maatregelen kwamen er nadat eerder, op basis van een nieuwe evaluatie van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), beslist werd om het dreigingsniveau voor het Brusselse gewest op te trekken naar vier, het hoogst mogelijke niveau.

Dat betekent dat een dreiging "ernstig en zeer nabij" is. Hoewel in de rest van België niveau drie van kracht blijft, adviseerde het crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in de eerste en tweede klasse te schrappen.

Sinds de aanslagen van een week geleden in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen, zijn de veiligheidsdiensten in Frankrijk en de omringende landen extra alert.

Dinsdag werden de oefenduels Duitsland-Nederland en België-Spanje afgelast wegens de dreiging van terreur.