In Brussel blijven op politiebevel alle metrostations zaterdag dicht. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) om dit weekend het metroverkeer op het hele Brusselse netwerk stil te leggen.

Dat meldt het Belgische vervoersbedrijf MIVB zaterdagochtend vroeg op Twitter.

Ook is in de Belgische hoofdstad is het dreigingsniveau in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschaald naar niveau 4, de hoogste stand. Het niveau betekent dat dreiging "ernstig en zeer nabij" is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, wat staat voor een "mogelijke en waarschijnlijke" dreiging.

Het vliegverkeer op Zaventem, de luchthaven van Brussel, verloopt zaterdag zoals gepland. Brussels Airport neemt voorlopig geen extra maatregelen, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Brussels Airport vraagt wel aan alle passagiers om alert te blijven.

Video: Veel militairen op de been in Brussel

Geen drukke straten

Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Metrostations Brussel blijven dicht

Voetbalwedstrijden

De voetbalwedstrijden in de hoogste klasse van het Belgische voetbal gaan dit weekeinde door. Het Belgische antiterreurorgaan OCAD had vanwege de verhoogde terreurdreiging geadviseerd alle wedstrijden in de eerste en tweede klasse te annuleren.

De Belgische voetbalbond KBVB trad daarop in overleg met de Pro League, het overkoepelende orgaan van de hoogste klasse. Die besliste dat er gevoetbald gaat worden.

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is.

Afgelast

André Rieu heeft zijn concert van zaterdagavond in de Ethias Arena in Hasselt geschrapt. Dat liet de violist en orkestleider weten via Twitter. Het optreden van de uit Maastricht afkomstige artiest is verschoven naar 27 februari. 

In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast. Dat heeft te maken met het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, meldt het parlement op Twitter. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht.

Alarmfase

Het is niet bekendgemaakt waarom nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden.

Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.