Er is geen sprake van een uitgebreide zoektocht in Nederland naar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Eerder meldde CNN op basis van ingewijden bij het onderzoek dat de zoektocht naar Salah was uitgebreid naar Nederland.

Salah wist te ontkomen na de aanslagen van afgelopen vrijdag. Hij is de jongere broer van de omgekomen mededader Brahim Abdeslam en was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen.

Salah kwam eerder dit jaar in Nederland in aanraking met de politie. Begin februari kreeg hij een bekeuring voor het bezit van softdrugs, meldt de politie. De verboden middelen kwamen aan het licht nadat hij op de A27 bij Gorinchem staande werd gehouden voor een reguliere controle.

Salah kwam bij de controle van zijn gegevens niet in de politiesystemen voor, aldus de politie. Er was ook geen sprake van een opsporingsbevel. Na betaling van zeventig euro mocht hij vertrekken.

Brussel

Hij heeft enkele jaren als technicus gewerkt voor het streekvervoer in Brussel. Volgens een woordvoerder viel hij daar nooit op als geradicaliseerd. Hij was wel in beeld bij de Belgische politie.

Het is niet bekend of hij ooit naar Syrië is gereisd. Een auto met daarin Salah en twee andere mannen werd zaterdag staande gehouden door de politie, maar mocht na controle weer doorrijden.

Politieactie

Donderdag maakte de Franse aanklager bekend dat de planner van de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, is omgekomen bij de politieactie van woensdagochtend in Saint-Denis.

De politie kwam Abaaoud op het spoor na een tip. Na een urenlange politieactie werden uiteindelijk acht verdachten gearresteerd.

Mercedes

In Rotterdam zette de politie donderdagavond anderhalf uur een straat in het centrum af vanwege een 'verdachte' witte Mercedes die was gesignaleerd. Het kenteken van de auto was eerder bij een grensovergang herkend door een automatisch camerasysteem. Het kentekenregistratiesysteem van de politie gaf de melding 'mogelijk vuurwapengevaarlijk'. Burgemeester Ahmed Aboutaleb werd uit voorzorg weggevoerd uit het centrum.

Drie mannen die in de auto zaten zijn aangehouden door agenten. Het incident is voor zover bekend niet gerelateerd aan de zoektocht naar Salah Abdeslam.