Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is donderdag met ruime meerderheid akkoord gegaan met een wet die strengere veiligheidscontroles van Syrische vluchtelingen mogelijk maakt.

Het plan van president Barack Obama om volgend jaar 10.000 nieuwe Syrische vluchtelingen toe te laten, werd in de ijskast gezet.

De steun voor de strengere controles groeide in reactie op terroristische aanslagen in Parijs. Onder de voorstemmers waren ook leden van Obama's Democratische Partij. Obama heeft al aangekondigd een veto over de nieuwe wet te zullen uitspreken.

Uit peilingen blijkt dat een groot deel van de Amerikanen hier tegen is sinds de aanslagen in Parijs. President Obama pleitte de afgelopen dagen ervoor de vluchtelingen gewoon op te nemen.

Weeskinderen

Volgens The Washington Post stelde de president dat "vluchtelingen geen groter gevaar voor het land vormen dan toeristen". Hij verweet de Republikeinen angst te zaaien om hier politiek beter van te worden.

Obama beklemtoonde dat de vluchtelingen uit Syrië "zelf slachtoffers zijn van terrorisme" en dat ze streng worden doorgelicht voordat ze de Verenigde Staten in mogen.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton veroordeelde het aannemen van de wet op Twitter. "Weeskinderen de rug toekeren, moslims discrimineren, de deur dichtslaan voor vluchtelingen uit Syrië - dit is niet wie wij zijn", aldus Clinton.