De beruchte Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (28), die woensdag omkwam bij een antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis, was mogelijk de drijvende kracht achter de terreuraanslagen door IS in Parijs.

Hij was lange tijd ongrijpbaar voor de terreurbestrijders die tot voor kort dachten dat hij in het 'kalifaat' van Islamitische Staat in Syrië was.

Abaaoud, alias Abu Umar al-Baljiki, kwam uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Het was afgelopen week bij lange na niet voor het eerst dat zijn naam opdook.

Hij wordt gezien als leider van de terreurcel die in januari werd opgerold in de Waalse stad Verviers. De terreurcel zou op het punt hebben gestaan om aanslagen te plegen op de politie in België.

De autoriteiten kwamen Abaaoud deze week op het spoor na een tip die maandag werd gegeven. Hij zou zich bevinden in een pand in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Woensdagochtend werd besloten actie te ondernemen. Na een urenlange politieactie werden er uiteindelijk acht verdachten opgepakt en vielen er zeker twee doden, waaronder Abaaoud.

Verviers

Abaaoud ontsnapte in januari waarschijnlijk vanuit Griekenland naar Syrië, nadat twee door hem gerekruteerde terroristen werden doodgeschoten toen ze een aanslag planden vanuit een schuiladres in Verviers. 

De veiligheidsdiensten denken nu dus ook dat Abaaoud na de mislukte aanslagen in Verviers ook betrokken was bij de bloedbaden in Parijs.

Kruidenierszoon Abaaoud verbleef overigens voor de mislukte aanslagen in België al eens in Syrië. Hij nam toen ook zijn 13-jarige broertje mee. Abaaoud zou in Syrië gruweldaden hebben gepleegd. Op beelden is te zien hoe hij achter zijn auto een aantal lijken meesleept.

In scène

Hij werd een tijd dood gewaand nadat foto's van zijn lichaam op sociale media waren verschenen. Mogelijk was dat in scène gezet.

Na de verijdelde aanslagen in België portretteerde Islamitische Staat hem als held. In een interview in het 'glossy' IS-magazine Dabiq kwam hij aan het woord.

Hij vertelde onder meer over hoe hij vrij eenvoudig heen en weer kon reizen tussen Syrië en België en dat hij België als doelwit ziet omdat het een van de landen is die "moslims aanvallen" in Irak en Syrië.