De planner van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is inderdaad gedood bij de politieactie van woensdagochtend in Saint-Denis.

Dat is donderdag bevestigd door de Franse aanklager.

Justitie kon woensdag niet meteen met zekerheid stellen dat Abaaoud een van de twee doden was die bij de politieoperatie vielen. Zijn identiteit kon uiteindelijk vastgesteld worden via vingerafdrukken.

De autoriteiten kwamen Abaaoud op het spoor na een tip die maandag werd gegeven. Hij zou zich bevinden in een pand in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. 

Woensdagochtend werd besloten actie te ondernemen. Na een urenlange politieactie werden er uiteindelijk acht verdachten opgepakt.

Kogels

Abaaoud (28) kwam om het leven door "kogels en scherven", aldus de Franse aanklager. Hij werd door de politie in het bestormde pand gevonden, zijn lichaam was "doorzeefd met kogels". Toch wordt niet uitgesloten dat hij zichzelf heeft opgeblazen.

De andere dode, een vrouw, kwam zeker om het leven door zichzelf op te blazen. Ze is een nicht van Abaaoud.

Met de politieactie zegt de aanklager dat er nieuwe aanslagen zijn voorkomen. De terreurverdachten zouden klaar staan om over te gaan tot nieuwe acties. 

Video: Franse aanklager bevestigt dood planner aanslagen

Brein achter aanslagen gedood in Saint-Denis
Brein achter aanslagen gedood in Saint-Denis

Cruciale rol

Abaaoud speelde een cruciale rol bij de aanslagen in Parijs, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag. Behalve bij de aanslagen in Parijs was Abaaoud ook betrokken bij andere aanslagplannen.

Volgens Cazeneuve speelde hij een rol bij vier van de zes aanslagen die Frankrijk heeft weten te voorkomen. Hij noemde onder meer de verijdelde aanslag in de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs en die op een kerk in de Franse plaats Villejuif.

Frankrijk

De Franse autoriteiten hoorden pas afgelopen maandag dat Abaaoud in Frankrijk was, aldus Cazeneuve. Die informatie kwam van een inlichtingendienst van buiten Europa. Tot dan toe werd aangenomen dat hij zich in Syrië bevond.

De minister riep de andere EU-landen op haast te maken met gezamenlijke antiterreurmaatregelen. "We moeten snel en krachtig optreden. Dat is Europa verschuldigd aan alle terreurslachtoffers en hun families", aldus Cazeneuve.

Hij pleit voor het binnen Europa uitwisselen van gegevens van vliegtuigpassagiers, het versterken van de controle van de buitengrenzen en een gecoördineerde aanpak van wapenhandel.