De politie doorzoekt donderdagochtend opnieuw verschillende woningen in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest. Dit keer zijn de huiszoekingen gericht op regio's die gelinkt zijn aan de zelfmoordterrorist Bilal Hadfi.

Het zou gaan om zeven verschillende acties, onder meer de deelgemeenten Brussel-Centrum, Jette, Ukkel en Sint-Jans-Molenbeek, waar vrienden en familieleden van Hadfi wonen.

Hadfi is geïdentificeerd als een van de twee zelfmoordterroristen die zichzelf opblies bij het Stade de France in Parijs tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland.

Eén van de politieacties, in de gemeente Laken, had direct te maken met de aanslagen in Parijs. Er is een persoon meegenomen voor verhoor.

De overige acties staan echter niet in direct verband met het onderzoek naar de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs, maar komen voort uit een onderzoek dat begin dit jaar werd ingesteld nadat Hadfi naar Syrië was vertrokken, aldus een parketwoordvoerder.

"Die huiszoekingen zaten er al een tijdlang aan te komen en staan los van het onderzoek naar de aanslagen of de klopjacht op Salah Abdeslam'', aldus de zegsman. ''Wel maken we nu van de gelegenheid gebruik om bij wijze van spreken een aantal deuren te sluiten."

In de Brusselse gemeente Laken werd donderdagochtend een bommelding gedaan. Een buurtbewoner hoorde dat iemand riep dat een bom zou ontploffen en belde de politie. De federale politie doorzoekt de omgeving met een explosievenhond. Verscheidene straten in de Lakense wijk Pannenhuis zijn afgesloten voor het verkeer.

Salah Abdeslam

Maandag vielen speciale eenheden Molenbeek ook al binnen vanwege de zoektocht naar de voorvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Hij werd toen niet gevonden. 

Woensdag vond er in Saint-Denis, een noordelijke voorstad van Parijs, een politieactie plaats die gericht was op de gezochte Abdelhamid Abaaoud. Daarbij vielen verschillende doden en enkele politieagenten raakten gewond. Volgens verschillende media kwam Abaaoud bij de actie ook om het leven, maar autoriteiten hebben dit nog niet kunnen bevestigen.

400 milljoen

België maakt 400 miljoen euro extra vrij voor de strijd tegen terrorisme. Syriëstrijders die terugkeren worden in principe direct na aankomst opgesloten. Dat maakte premier Charles Michel donderdag bekend in het Belgische parlement.

De premier presenteerde in totaal achttien maatregelen. Mensen die bij de inlichtingendiensten bekendstaan als bedreigend zouden een elektronische enkelband moeten krijgen. Verder moet het mogelijk worden om te allen tijde huiszoekingen te verrichten bij een terreurverdenking. Nu is dat tussen 21.00 en 5.00 uur niet toegestaan.

Bovendien worden de opsporingsbevoegdheden uitgebreid. Zo wordt meer werk gemaakt van telefoontaps, stemherkenning en het sneller achterhalen van de identiteit van mensen die bellen met prepaidkaarten.

Huisarrest 

Michel kondigde daarnaast aan dat ''extremistische predikers'' onder huisarrest worden geplaatst of het land worden uitgestuurd. Niet-erkende gebedsplaatsen worden ontmanteld en websites met radicale haatboodschappen worden offline gehaald. Moskeeën waar radicalisme wordt gepredikt worden bovendien gesloten.

België loopt alvast vooruit op een Europees systeem voor de uitwisseling van passagiersgegevens (PNR) en gaat die nu al registreren. Dat geldt zowel voor gegevens van passagiers van vliegtuigen als van hogesnelheidstreinen.

Voor Molenbeek, waar een aantal verdachten van de aanslagen in Parijs vandaan kwam, wordt een actieplan opgesteld, met zowel preventieve als repressieve maatregelen.

''Fanatisme is net als racisme een gif. Een gif dat vernietigd moet worden", zei Michel. De regering neemt zich voor radicalisme en terreur ''vastberaden en meedogenloos'' te lijf te gaan. ''Door dood te zaaien proberen terroristen onze waarden te vernietigen'', vervolgde de premier. ''Onze vrijheden om een concert of een voetbalmatch bij te wonen of gewoon te ontspannen op een terrasje.'' Hij waarschuwde wel dat er nog aanslagen zullen volgen.

De 400 miljoen wordt beschikbaar gesteld voor volgend jaar. Voor dit jaar was 200 miljoen vrijgemaakt, bovenop 40 miljoen voor de inlichtingendiensten en 100 miljoen voor Defensie.