Grondtroepen sturen naar IS-gebied heeft volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken geen zin. "Dan maken we dezelfde fout als destijds in Irak."

Dat schrijft het AD donderdag.

Europa doet "ongelofelijk veel" om Islamitische Staat (IS) te verslaan, zegt Koenders. Wel is het volgens de minister van belang om "koelbloedig te reageren".

Koenders is van mening dat het Midden-Oosten de problematiek zelf moet oplossen, maar wel met hulp van het Westen. Nederland doet volgens hem al heel veel.

"We trainen Irakese militairen en bombarderen met F16's." Koenders sluit niet uit dat er ook gebombardeerd gaat worden boven Syrië, maar "het lijkt me niet handig om daar nu allemaal door elkaar te gaan vliegen."

Syrië

Koenders noemt het een "overwinninkje" dat landen als de Verenigde Staten, Rusland, Turkije, Iran en Saudi-Arabië met elkaar om de tafel zitten om over Syrië te praten.

De minister noemt Assad een groot probleem om de vrede in Syrië te kunnen herstellen. "Assad heeft zoveel bloed aan z'n handen dat hij uiteindelijk niet kan aanblijven. (..) Maar bij die gesprekken die we nu over Syrië voeren, is Assad de olifant in de kamer. We weten allemaal dat het een probleem is, maar het gaat nu eerst om iets anders. Een staakt-het-vuren bereiken. En daarna lossen we dat andere probleem wel op."

Vluchtelingen

Die oplossingen zullen volgens de minister ook een einde maken aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Veel Nederlanders zijn bang dat zich onder de vele vluchtelingen ook extremisten bevinden. Koenders veegt deze angst van tafel. "Deze mensen vluchten nou precies voor waar wij bang voor zijn."

De minister wil de vluchtelingen "maximaal en effectief screenen". De grenzen sluiten is volgens hem geen optie. "We moeten de buitengrenzen van Europa beter controleren en radicaliserende jongeren in onze wijken goed begeleiden."

Video: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds.