Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke planner van de aanslagen in Parijs, zou zijn gedood bij de politieactie in Saint-Denis. De Franse aanklager kan zijn dood echter nog niet bevestigen.

Dat werd duidelijk tijdens een persconferentie op woensdagavond. 

Verschillende Belgische en Franse media baseren zich op een bron binnen de Franse geheime dienst. Abaaoud zou door een sluipschutter zijn doodgeschoten. Hij zou daarmee behoren tot de twee bevestigde doden die zijn gevallen bij de operatie. 

De Franse aanklager heeft gezegd dat de lichamen van de lichamen van de twee doden die bij de actie zijn gevallen nog niet geïdentificeerd zijn. Daarom kan de dood nog niet bevestigd worden. 

Video: 'Brein achter aanslagen Parijs gedood'

Brein achter aanslagen Parijs gedood
Brein achter aanslagen Parijs gedood

Getuigeverklaring

De politieactie van woensdagochtend was gericht op Abaaoud. De inval vond plaats op basis van een getuigeverklaring die afgelopen maandag was gedaan. 

Daaruit zou blijken dat Abaaoud zich vermoedelijk ophield in het pand in Saint-Denis. "Nadat we zorgvuldig hebben nagegaan of de tip klopt, zijn we woensdagochtend overgegaan tot actie", zegt de aanklager. 

Bij de actie zijn 130 agenten ingezet. De operatie, die begon om 4.20 uur en duurde tot aan het middaguur, was volgens de aanklager zeer zwaar. De politie heeft meer dan vijfduizend schoten gelost. 

Dodental

Uiteindelijk zijn er in totaal acht personen opgepakt en zeker twee doden gevallen bij de politieactie, die tot het middaguur heeft geduurd. Het dodenaantal kan nog stijgen omdat het pand nog niet volledig is doorzocht wegens instortingsgevaar. 

Een van de doden is een vrouw die zichzelf "waarschijnlijk" heeft opgeblazen. Van de verdachten die zijn opgepakt moet de identiteit nog worden achterhaald. Wel is duidelijk dat Abaaoud daar niet tussen zit. 

"Het team van terroristen was plannen aan het maken voor nieuwe acties", zegt de Franse aanklager. Volgens hem zijn nieuwe aanslagen door de politieactie voorkomen. 

Verviers

Abaaoud (29), geboren in Sint-Jans-Molenbeek, wordt niet alleen beschouwd als de planner achter de aanslagen in Parijs: hij zou ook achter de mislukte aanslagen in Verviers zitten. 

Twee door Abaaoud gerekruteerde terroristen werden in januari in Verviers door de politie gedood toen ze een aanslag planden vanuit een 'safehouse'. Abaaoud zou na die mislukte aanslagen naar Syrië zijn vertrokken.