Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de dodelijke aanslagen in Parijs van vrijdagavond, werd begin dit jaar in Nederland bekeurd voor het bezit van softdrugs.

Dat meldt de politie.

Abdeslam werd in februari van dit jaar met zijn broer staande gehouden op de A27 bij een reguliere controle. In het voertuig met een Belgisch kenteken bevond zich destijds naast Abdeslam en zijn broer nog een andere man. Het gezelschap was op weg naar België en in de auto werd een geringe hoeveelheid softdrugs aangetroffen. 

Bij de controle bleek dat de gegevens van Abdeslam niet in politiesystemen voorkwamen. Ook was geen internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Uiteindelijk is een boete van zeventig euro uitgeschreven.

De politie had dus ook geen wettige reden voor nader onderzoek. Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat er een link is tussen de daders van de aanslagen in Parijs en jihadisten en jihadistische netwerken in Nederland.

Salah Abdeslam is een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, waarbij vrijdagavond 129 mensen omkwamen. Hij wist vrijdag te ontkomen en geldt als een van de meest gezochte terroristen van Europa. Vermoedelijk bevindt hij zich in Syrië. Zijn broer, Brahim Abdeslam, blies zichzelf vrijdagavond op op een terras.