In Saint-Denis, een noordelijke voorstad van Parijs, is woensdagochtend een politieoperatie geweest, gericht op Abdelhamid Abaaoud. Er zijn zeker twee doden gevallen en vijf agenten zijn lichtgewond geraakt. Zeven mensen zijn gearresteerd.

Volg ons liveblog

Volgens de Franse politie is de actie inmiddels beëindigd en wordt het gebied veiliggesteld. De actie begon om 4.30 uur, dat ging gepaard met veel schoten en ook klonken er verschillende explosies.

Een van de doden is een vrouw die zichzelf heeft opgeblazen, aldus de procureur-generaal. De tweede dode viel tijdens de bestorming. Beiden zijn terroristen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken is het mogelijk dat er meer doden zijn gevallen. 

De Franse politie meldt dat er vijf agenten lichtgewond zijn geraakt bij de inval. Drie terreurverdachten die in het pand waren zijn gearresteerd in een appartement. Vier anderen daar in de buurt.

De terreurverdachten waartegen de actie gericht is, wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Défense. Dit meldt het persbureau Reuters.

Locatie politie-actie

Abaaoud

Volgens de Franse president Hollande hebben de terroristen tegen wie de actie gericht was een duidelijke link met de daders van de aanslagen in Parijs. 

Doelwit van de actie was Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen. Politie en leger hadden een gebouw in Saint-Denis omsingeld.

De Franse politie zegt dat Abaaoud niet onder de arrestanten is en ook niet onder de doden. Ze zeggen ook niet zeker te weten of hij zich in het pand bevond en of hij überhaupt nog in Frankrijk is.

De politie is nu bezig de identiteit van de arrestanten te achterhalen.

Telefoon

De inval vond plaats op basis van informatie op een gevonden telefoon door de Franse poltie. Daaruit zou ook blijken dat Abaaoud zich vermoedelijk ophield in het pand in Saint-Denis. Ook werd er gebruik gemaakt van videobeelden.

Dinsdag werd al bekend dat er een mobiele telefoon gevonden was die werd gebruikt tijdens de aanslagen vrijdag in Parijs. Hierop zou ook het bericht hebben gestaan met de tekst: 'We zijn er klaar voor'. 

Aanslagen

Abaaoud (29), geboren in Sint-Jans-Molenbeek, wordt niet alleen beschouwd als het brein achter de aanslagen in Parijs: hij zou ook achter de mislukte aanslagen in Verviers zitten. 

Twee door Abaaoud gerekruteerde terroristen werden in januari in Verviers door de politie gedood toen ze een aanslag planden vanuit een 'safehouse'. Abaaoud zou na die mislukte aanslagen naar Syrië zijn vertrokken. 

Video: Politieactie gericht op brein aanslagen 

Vuurgevecht bij politieactie in Saint-Denis
Vuurgevecht bij politieactie in Saint-Denis

Stade de France

Het omsingelde appartement ligt in dezelfde buurt als het Stade de France, waar vrijdag bij een aanslag drie doden en tientallen gewonden vielen.

Inwoners van de Parijse voorstad hebben te horen gekregen dat ze binnen moeten blijven en niet in de buurt van de ramen moeten komen. Agenten hebben een gedeelte van de wijk afgesloten. Scholen in Saint-Denis blijven woensdagochtend dicht, meldt Le Monde. Ook het openbaar vervoer ligt stil.

Terrorisme-overleg

De Franse premier Manuel Valls en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zijn woensdagmorgen in het Elyséepaleis bij president François Hollande. Ze overleggen over de strijd tegen terrorisme waarvoor de noodtoestand is uitgeroepen. 

In Berlijn overlegt bondskanselier Angela Merkel met leden van haar kabinet in en speciale bijeenkomst over de terreurdreiging. Aanleiding is het afgelasten van de voetbalwedstrijd Duitsland - Nederland dinsdagavond in Hannover. Dat was uit vrees voor een terroristische aanslag.

Salah Abdeslam

De Franse autoriteiten zijn ook nog altijd op zoek naar Salah Abdeslam, een van de aanslagplegers in Parijs. Volgens een Spaanse veiligheidsmedewerker, die anoniem wenst te blijven, wordt er door de Franse autoriteiten uitgekeken naar een Citroen Xsara.

In die auto zou Abdeslam zitten. Frankrijk zou autoriteiten in heel Europa hebben gevraagd om uit te kijken naar de auto.