De KNVB heeft voetbalclubs na de aanslagen in Parijs extra aanbevolen op het afsteken van vuurwerk door supporters te letten tijdens de komende competitiewedstrijden in Nederland.

''Het afsteken daarvan brengt sowieso risico’s met zich mee, maar voor nu kan het ook associaties met de aanslagen veroorzaken'', aldus de Nederlandse voetbalbond dinsdag.

In Parijs bliezen vrijdagavond zelfmoordterroristen zich op bij het Stade de France, waar Duitsland en Frankrijk een oefeninterland speelden. De ontploffingen dreunden door het stadion.

Het is overigens verboden om vuurwerk mee te nemen het stadion in, maar sommige supporters proberen het wel degelijk en soms met succes. Volgens de KNVB letten veel clubs daar al goed op, maar is het gebruik van vuurwerk na de aanslagen nog eens onder de aandacht gebracht.

Dreigingsniveau

Voorlopig zijn er verder geen signalen dat het dreigingsniveau in de Nederlandse stadions is veranderd. ''Voor nu geldt er landelijk dan ook geen verscherpt veiligheidsregime. Mochten er specifieke signalen zijn, dan zullen de inlichtingendiensten dat delen met de burgemeester van de betreffende speelstad.''

Volgens het ministerie van Justitie wordt de inschatting of extra maatregelen nodig zijn bovendien gemaakt op lokaal niveau, oftewel door de burgemeester, de politie en de clubs. Een algemeen extra advies aan speelsteden is er op dit moment niet.

Bij verschillende sportevenementen in Europa werden na de aanslagen extra maatregelen genomen. Bij bijvoorbeeld de ATP Tour Finals in Londen en de Zesdaagse van Gent zijn rugzakken en grote tassen verboden. In Nederland wordt ook dat op lokaal niveau bepaald.