De internationaal gezochte voortvluchtige vermoedelijke dader van de aanslagen van Parijs, Salah Abdeslam, is door twee mannen afgezet in Brussel. 

Dat bevestigt het Belgische Federale Parket dinsdag aan NU.nl.

"Abdeslam is opgehaald in Parijs en afgezet in Brussel", aldus een woordvoerder.

Dit zou blijken uit de verhoren van de twee mannen die zaterdag zijn opgepakt bij huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Het duo werd aangehouden op verdenking van terrorisme. 

In Belgische media wordt gemeld dat de man naar het Koning Boudewijnstadion is gebracht. Een ander beweert echter dat de man is afgezet in de Brusselse gemeente Molenbeek.

Het parket wil niet ingaan op de vraag op welke locatie hij is afgezet. 

Telefoontje

Een van de twee mannen kreeg vrijdagavond laat een telefoontje van Abdeslam om hem in Parijs te komen halen. Dat deed hij met een vriend.

Zowel op de heen- als terugweg werd hun auto gecontroleerd. Het drietal zou onderweg met geen woord hebben gesproken over de aanslagen.

Molenbeek

De Belgische politie voerde maandag een actie uit gericht op de arrestatie van Abdeslam. De Delaunoystraat werd afgezet door meerdere veiligheidsdiensten, maar zonder resultaat.

Het Belgisch Parket wil niet kwijt of de huiszoeking verder iets heeft opgeleverd. 

Renault Clio

In Parijs is een auto ontdekt die is gehuurd door Abdeslam. De zwarte Renault Clio met een Belgisch kenteken werd dinsdagochtend ontdekt in Parijs en onderzocht door de politie.

De auto stond geparkeerd op een zebrapad in Parijs. Na onderzoek bleek dat de Renault inderdaad is gebruikt voor de aanslagen in Parijs en is gehuurd door de voortvluchtige Abdeslam. Dat meldt het Belgische VTM.

Aken

De politie in het Duitse Alsdorf, niet ver van Aken en de Nederlandse grens, heeft dinsdag zeven verdachten aangehouden. Er werd in eerste instantie gemeld dat dit in verband was met de aanslagen van vrijdag in Parijs. de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière ontkrachtte dit later.

De auto waarin het drietal zat werd klemgereden door meerdere politiewagens. De drie kwamen een uitzendbureau uit in het dorp Alsdorf toen ze werden ingerekend. De politie was met veel mensen ter plaatse, aldus de Aachener Zeitung.

Schaufenberg

Elders in de regio pakten agenten nog twee verdachten op. Volgens ooggetuigen hadden agenten met maskers en machinepistolen een straat afgegrendeld in de wijk Schaufenberg.

De drie in de ochtend klemgereden verdachten zouden in dat huis hebben gewoond. Details over de arrestatie van de laatste twee verdachten heeft de politie nog niet naar buiten gebracht. Later op de dag werden er nog twee mensen opgepakt. 

Hotelkamers

Dinsdagmiddag werd bekend dat Salah Abdeslam gebruik heeft gemaakt van twee hotelkamers in Alfortville, een zuidoostelijke voorstad van Parijs.

De zelfmoordterroristen kwamen twee dagen voor de aanslagen aan in het hotel. De politie was er zaterdag al voor het onderzoek binnengegaan.

Onderzoekers hebben resten van pizza's, chocoladebroodjes en injectienaalden aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of de naalden te maken hebben met drugsgebruik van de daders.

De politie heeft eerder al het appartement gevonden van een van de zelfmoordterroristen, Brahim Abdesalm, in Bobigny, ten noordoosten van Parijs. Hij kwam bij de aanslagen om en was een broer van Salah Abdesalm.

Video: Voortvluchtige dader naar Brussel

Nieuw opsporingsbericht Abdeslam verspreid
Nieuw opsporingsbericht Abdeslam verspreid