Het oefenduel tussen België en Spanje, dat voor dinsdag stond gepland, gaat niet door wegens de dreiging van terreur.

Dat melden Belgische media dinsdag. 

Er zouden sterke aanwijzingen zijn dat Abdeslam Salah, de terrorist die nog voortvluchtig is na de aanslagen in Parijs van vrijdag, een aanslag heeft gepland. De Belgische federale politie heeft een nieuw opsporingsbericht verspreid om Salah te kunnen arresteren.

Mede vanwege de aanwijzingen is het dreigingsniveau in België verhoogd van 2 naar 3, waar 4 het maximum is. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft daartoe maandagavond laat besloten.

Door het hogere niveau zullen er meer soldaten in het straatbeeld verschijnen. Ook zal de bewaking op stations en andere openbare locaties toenemen.

Risico

Volgens het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse in België, het zogeheten OCAD, is de dreiging van een aanslag "mogelijk en waarschijnlijk".

Risico is er vooral bij grote sportieve en culturele evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals een voetbalwedstrijd. Op advies van het OCAD en na overleg met de bevoegde instanties en de Spaanse nationale ploeg heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) besloten de wedstrijd af te gelasten.

"Wij betreuren het heel erg dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. Wij willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters", schrijft de bond op haar website.

Video: Oefenduel België-Spanje afgelast wegens terreurdreiging

Nieuw opsporingsbericht Abdeslam verspreid
Nieuw opsporingsbericht Abdeslam verspreid

Oefenduel

Eerder op maandag liet de Spaanse bondscoach Vincente del Bosque nog weten zich geen zorgen te maken over de veiligheid bij de wedstrijd. "Ik ben niet bang. We komen hier om te voetballen. Alles zal gaan zoals altijd", zei hij.

België en Spanje plaatsten zich eerder al voor het EK van 2016 in Frankrijk. Het oefenduel tussen beide landen zou worden afgewerkt in Brussel. De wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion, waar ruimte is voor bijna 50.000 supporters, was volledig uitverkocht.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier