Zo'n tweehonderd Bredanaars hebben maandagavond om 18.00 uur op de de Bredase Grote Markt stil gestaan bij de aanslagen in Parijs.

Voor het in de Franse driekleur verlichte stadhuis herhaalde burgemeester Depla wat hij zondag ook al schriftelijk met de stad had gedeeld.

"Ongeloof, verbijstering, afschuw. Er zijn eigenlijk geen woorden om de gebeurtenissen in Parijs te beschrijven. Een gewone vrijdagavond. Een avond waarop mensen genieten van een concert, een voetbalwedstrijd of een etentje. Dingen die het leven kleur geven."

​'Angst en onveiligheid'

Breda leeft met Parijs mee, gaf de burgemeester aan. Hij herhaalde dat de laffe daad angst en onveiligheid oproept. "In Parijs. Maar ook in Nederland en Breda. Angst en verdeeldheid. Dat is precies wat de terroristen willen bereiken."

"Laten we hen dat niet gunnen. Laten we zien dat we als Breda juist in gesprek blijven met elkaar. Dat we hoe verschillend we ook zijn verbindingen blijven zoeken. We samen bruggen blijven bouwen."

Op de Grote Markt werd ook stilgestaan bij de dood van oud-Avans-studente Marie Lausch en haar vriend Mathias. Het koppel vierde in de concertzaal Bataclan dat ze vijf jaar samen waren.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier