Bondscoach Danny Blind vindt het na de aanslagen in Parijs van vrijdag moeilijk om met Oranje de knop om te zetten richting het oefenduel met Duitsland van dinsdag. Tegelijkertijd ziet hij de wedstrijd als een signaal.

Blind begon de persconferentie maandag met het voorlezen van een statement. Daarin toonde hij zijn medeleven aan iedereen die bij de aanslagen betrokken was.

"Op zo'n moment realiseer je je weer eens te meer dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. En automatisch dringt de vraag zich dan op of je wel zou móeten voetballen", aldus Blind. Duitsland speelde vrijdag tijdens de aanslagen tegen Frankrijk in Parijs.

"De Duitse voetbalploeg heeft een emotioneel weekend achter de rug, dat weten we allemaal. En we hebben er dan ook veel respect voor dat ze morgen toch willen spelen. En dat willen wij ook."

Blind ziet de wedstrijd in Hannover als een gebaar richting Frankrijk. "Ik ben vast niet de eerste die het zegt, maar ik vind dat we door deze wedstrijd te spelen een gebaar kunnen maken."

"Op de eerste plaats is het een gebaar naar de slachtoffers en nabestaanden. Naar het Franse volk. Maar het is ook een signaal in het kader van vrijheid, democratie en solidariteit. Juist sport heeft een verbindende kracht en die moeten we gebruiken."

Minuut stilte

Ook hield Oranje voor vertrek naar Hannover een minuut stilte in het vliegtuig. Blind sprak van een ''bijzonder en emotioneel'' moment op het vliegveld van Wales.

''Aan de ene kant is datgene wat gebeurd is ver van je weg, maar aan de andere kant ook weer niet. Want waar kan dit allemaal wel niet gebeuren? Het zijn momenten die je aan het denken zet, momenten die je met elkaar deelt.''

Net als bij de play-offwedstrijden in de EK-kwalificatie wordt bij het duel tussen Duitsland en het Nederlands elftal een minuut stilte gehouden. De spelers van beide landen dragen rouwbanden, als blijk van medeleven met de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs.

De beveiliging rond het Nederlands elftal werd maandag opgeschroefd. De spelersbus werd door de politie begeleid en rond het onderkomen van de selectie van Blind zijn ook meer politiemensen dan normaal op de been.

Video: Bondcoach benadrukt eensgezindheid