De Franse president François Hollande roept op tot internationale eenheid in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Het land liet eerder weten de aanvallen tegen de terreurgroep op te voeren.

Dat zei de president maandag in een toespraak voor het Franse parlement, waar de aanslagen werden herdacht die vrijdagavond aan 129 mensen het leven kostten. 349 mensen raakten gewond.

"Frankrijk praat met iedereen. Ik praat binnenkort met president Obama en met president Poetin. Een eenheid over de strijd in Syrië moet er zijn. Deze laat al veel te lang op zich wachten."

Hollande rekent daarnaast op eenheid vanuit de Europese Unie. "Een vijand van Frankrijk is een vijand van Europa." De Franse president vindt dat alle lidstaten daarom moeten bijdragen aan de strijd tegen IS. "We hebben te maken met een nieuwe vijand. Syrië is deze dagen een fabriek van terroristen die iedere dag toeslaan."

Grenzen

Frankrijk streeft voor Syrië nog steeds een politieke oplossing na. "Maar onze vijand is IS en die moet vernietigd worden. Zij vertegenwoordigen geen enkele beschaving. Terreurdaden zijn oorlogsdaden. In deze oorlog die al enkele jaren geleden begonnen is, past een vastberaden antwoord."

Daarnaast roept Frankrijk op tot een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. "Om ervoor te zorgen dat zij die hier niet horen, ook niet binnenkomen. Als dat wel gebeurt, zien we nu met eigen ogen wat er dan gebeurt."

Wetswijziging

Volgens de president zijn slachtoffers mensen van negentien nationaliteiten.  "Het merendeel van hen is jonger dan dertig jaar," aldus Hollande. "Het Frankrijk dat vrijdag is getroffen, is een Frankrijk van jongeren, een Frankrijk van feesten. IS mag ons nooit verhinderen te leven zoals wij willen. We moeten doorgaan met feesten, met uitgaan en met leven."

De president pleit voor een groot aantal wetswijzigingen om de strijd tegen terrorisme te intensiveren. Zo wil Hollande dat de noodtoestand, die vrijdag direct werd uitgeroepen, voortaan drie maanden van kracht kan blijven. Ook moet het makkelijker worden iemand de Franse nationaliteit te ontnemen, ook als deze in Frankrijk is geboren. 

Het Franse parlement stemt aan het einde van de week over de wetswijzingen.

Animatie: in60seconds.nl

G20

De Amerikaanse president Barack Obama liet tijdens de G20-top in het Turkse Antalya weten dat Amerika geheime informatie deelt met Frankrijk om de daders van de aanslagen in Parijs op te kunnen sporen.

"Amerika is solidair met de Fransen en zal er alles aan doen om te helpen verdachten op te sporen. Daarvoor werken we nauw samen met de Fransen en intensiveren onze strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. De aanslagen in Parijs zijn een tegenslag in de strijd tegen IS."

Obama vindt dat de concentratie moet blijven bij het opsporen van terroristen in Syrië, maar het zou volgens hem fout zijn om op grote schaal grondtroepen in te zetten in de strijd tegen IS.  

Volgens de president hebben de VS de terreurorganisatie niet onderschat, maar is Washington zich er zich zeer van bewust dat IS militair kan toeslaan in het Westen. Omdat de groepering daarbij geen ''conventionele oorlogsvoering'' gebruikt, is het moeilijker tegen te houden, zei Obama. ''Het is niet hoe geavanceerd hun wapens zijn, maar de ideologie die ze hebben en hun bereidheid om te sterven.''

Ondanks alle geruchten over dat IS-strijders met  vluchtelingen meekomen richting Europa en de Verenigde Staten, vindt Obama dat de Verenigde Staten niet minder vluchtelingen moeten opnemen. "Dat zou verraad zijn ten opzichte van de Amerikaanse waarden."

Rusland

Ook Rusland staat klaar om de Syrische oppositie met luchtaanvallen te steunen in hun strijd tegen IS. ''Ik kan bevestigen dat we contacten hebben met de Syrische oppositie op het slagveld, die ons hebben gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren'', verklaart Poetin.

Later op de dag maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat vice-minister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov maandag een ontmoeting zal hebben met Qadri Jamil, een vertegenwoordiger van de Syrische Volksfront-oppositiegroep en voormalig Syrisch vicepremier.