Het Belgische parket heeft twee verdachten die zaterdag zijn opgepakt, officieel aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Dat is maandagmiddag bekendgemaakt door de rechtbank, meldt persbureau AFP

De verdachten werden zaterdag samen met vijf anderen opgepakt in Brussel en Molenbeek. Daar zijn afgelopen weekeinde huiszoekingen gedaan. 

De andere vijf zijn maandag weer vrijgelaten. De twee personen blijven vastzitten op verdenking van terrorisme. 

Onder de arrestanten was ook de broer van twee vermoedelijke daders, Mohammed Abdeslam. Hij werd maandag vrijgelaten. Volgens zijn advocate heeft de man een waterdicht alibi voor vrijdagavond en kon hij dus niet in Parijs zijn.

Abdeslams broer Brahim kwam om toen hij zichzelf opblies bij het restaurant Comptoire Voltaire. Een andere broer, Salah, wordt internationaal gezocht.

Acties

De Belgische politie heeft maandag opnieuw acties uitgevoerd in Molenbeek. Die was gericht op Salah Abdeslam, de man die voortvluchtig is na de aanslagen in Parijs. Hij bleek niet aanwezig te zijn. Er werden geen arrestaties verricht. 

Abdeslam zou zaterdagochtend de grens van Frankrijk en België hebben overgestoken. Het was toen nog niet duidelijk dat hij iets met de aanslagen te maken had en kon daarom doorrijden. 

Italië

De Italiaanse politie is op zoek naar een mogelijke betrokkene van de aanslagen in Parijs. De 32-jarige Fransman Baptiste Burgy zou in een zwarte Seat onderweg zijn, meldt het Italiaanse persbureau ANSA maandag.

De politie in de noordelijke stad Turijn heeft alle eenheden gemobiliseerd om de verdachte in zijn auto te achterhalen. Die zou vrijdag al bij Ventimiglia over de grens zijn gekomen.

Nederlanders

Bij de aanslagen in Parijs zijn 129 mensen omgekomen. Zeker 349 mensen gewonden geraakt, waaronder drie Nederlanders. Een van hen mocht zondagavond naar huis.

Met de andere twee gaat het "naar omstandigheden goed", heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag laten weten. Ze moeten waarschijnlijk nog wel even in het ziekenhuis blijven. 

In de gehele Europese Unie werd om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen. Op alle Nederlandse overheidsgebouwen hangen de vlaggen de hele dag halfstok en ook in de treinen en op stations was het een minuut stil.

Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier