Wat is er intussen bekend over degenen achter de terreuraanslagen in Parijs, die aan 130 mensen het leven hebben gekost?

Salah Abdeslam (26)

De meestgezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam, de enige dader die wist te ontkomen. Hij is de jongere broer van mededader Brahim Abdeslam en was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen. Een auto met daarin Salah en twee andere mannen werd een dag na de aanslagen staande gehouden door de politie, maar mocht na controle weer doorrijden. Vermoed wordt dat Abdeslam nog in België is, mogelijk zelfs in Brussel.

Abdelhamid Abaaoud (28)

Brein achter de aanslagen was waarschijnlijk de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Hij zou vanuit Syrië de aanslagplegers hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij kwam uit de Brusselse wijk Molenbeek. Abaaoud werd woensdag 18 november gedood bij een antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis

Ahmed al Mohammed (25)

Een van de mannen die zichzelf opbliezen buiten het Stade de France was Ahmad al Mohammed. Een Syrisch paspoort met daarin die naam en de geboorteplaats Idlib werd bij zijn stoffelijk overschot aangetroffen. Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen nadat hij daar als vluchteling was aangekomen.

Bilal Hadfi (20)

Ook de Belg Bilal Hadfi liet zijn bomgordel tot ontploffing komen bij het stadion. Hij kwam uit Neder-over-Heembeek en was tot vorig jaar nog vooral bezig met voetbal, maar radicaliseerde daarna snel. Afgelopen voorjaar ging hij naar Syrië. In juli plaatste hij een oproep op Facebook om aanslagen in het Westen te plegen. ''Aan de broeders die verblijven in de landen van de ongelovigen. Die honden vallen onze burgers overal aan. Sla toe in hun gemeenschap van varkens zodat ze zich zelfs in hun dromen niet meer veilig voelen.''

Brahim Abdeslam (31)

Brahim Abdeslam is de oudere broer van de nog voortvluchtige Salah. Hij blies zichzelf op op een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Hij woonde eveneens in Brussel.

Omar Ismaël Mostefaï (29)

Omar Ismaël Mostefaï was een van de schutters in het Bataclantheater. Hij is van Algerijnse origine en woonde in de buurt van Chartres, waar hij zich aansloot bij een groep salafisten. Hij is acht keer aangehouden voor kleine vergrijpen en was in beeld om zijn radicalisering, maar hij werd nooit betrokken in een groot onderzoek. In 2013 reisde hij naar Turkije, waar vandaan hij vermoedelijk naar Syrië is gegaan. Hij blies zichzelf op na de schietpartij in het theater.

Samy Amimour (28)

Ook zelfmoordterrorist Samy Amimour wordt verantwoordelijk gehouden voor de 89 moorden in het theater. Hij zou twee jaar geleden naar Syrië zijn gereisd nadat hij in Frankrijk was geradicaliseerd. Hij is eerder aangeklaagd wegens terroristische acties omdat hij van plan zou zijn geweest naar Jemen te reizen. Hij kwam onder toezicht te staan van justitie, maar verdween en werd sinds 2013 internationaal gezocht.

Foued Mohamed-Aggad (23)

Een van de mannen die zichzelf opblies in theater Bataclan is geïdentificeerd als de 23-jarige Fransman Foued Mohamed-Aggad uit Straatsburg, die eind 2013 met een groep jonge jihadisten naar Syrië afreisde. In het voorjaar van 2014 keerde de groep terug naar Frankrijk, zeven van hen zitten om die reden vast. 

Ahmet Dahmani (26)

Ahmet Dahman geldt als de 'locatiescout' van de aanslagen in Parijs. Hij zou de plekken hebben uitgezocht waar de daders bloedbaden aanrichtten. Dahman werd zaterdag opgepakt in de Turkse badplaats Antalya. Hij zat daar sinds 16 november in een vijfsterrenhotel.

Animatie: in60seconds.nl

Alles wat u moet weten over de aanslagen in Parijs in ons dossier