Voor de Duitse bondscoach Joachim Löw speelt de sportieve rivaliteit met Nederland in het oefenduel van dinsdag in Hannover een ondergeschikte rol.

"Het duel met Oranje heeft een heldere boodschap. We willen duidelijk maken hoe belangrijk we vrijheid en democratie vinden én dat we meeleven met Frankrijk", zei Löw tijdens een persconferentie.

De 'Mannschaft' speelde vrijdag in Parijs een oefeninterland tegen Frankrijk toen buiten het Stade de France bommen afgingen.

De spelers bleven uit voorzorg de hele nacht in het stadion en keerden zaterdag aangeslagen terug in eigen land. "De ochtend daarna had ik het gevoel dat de wedstrijd tegen Nederland niet door kon gaan", aldus Löw.

"Ik heb die nacht niet geslapen. Ik heb me teruggetrokken in de spelersbus en heb nagedacht."

De sportieve belangen zijn naar de achtergrond geschoven, beseft Löw. Duidelijk is dat onze gedachten dinsdag bij de familie en vrienden van de slachtoffers zijn. We zullen ieder moment van de wedstrijd met hen meeleven en treuren."

Afspraak

Löw kan ten opzichte van het duel in Parijs niet beschikken over onder anderen Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer en Lukas Podolski. "Maar dat heeft niets te maken met de gebeurtenissen, het was al zo afgesproken."

De bondscoach acht de kans groot dat zijn spelers niet honderd procent geconcentreerd zijn tegen Oranje. "Je gaat niet zomaar over tot de orde van de dag. De wedstrijd is niet meer zo'n maatstaf als we hadden verwacht."

Merkel

Bij het duel in Hannover zijn bondskanselier Angela Merkel en de voltallige Duitse ministersploeg aanwezig.

Teammanager Oliver Bierhoff meldde dat de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt. "In het spelershotel zijn al speurhonden geweest."

"Iedereen bij de ploeg is aangeslagen. Desondanks willen we laten zien dat we staan voor onze waardes en onze cultuur. Het sportieve belang doet er even niet toe."