Ze zijn weer veilig terug in Nederland, maar Stanley Geilings (21) uit Hoogerheide en Shannon Claessen uit Roosendaal beseffen dat hun weekendje Parijs ook heel anders had kunnen aflopen.

Een hele vrijdag hebben ze rondgelopen in het gebied, waar later IS-terroristen dood en verderf zaaiden in de Franse hoofdstad. "Op een gegeven moment besloten we dat het tijd was om naar het hotel terug te keren. Daar hoorden we van de aanslagen", vertelt Geilings.

Het moest een romantisch uitstapje worden voor Geilings en Claessen. Vrijdag kwamen ze aan in Parijs, waar ze nog een heel weekend zouden blijven.

"We hebben de hele dag rond gelopen in de omgeving van de Sacre Coeur, de Moulin Rouge en La Fayette en zijn ook in het gebied geweest waar later geschoten werd", zegt hij.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Omslaan

Volgens de 21-jarige Hoogerheidenaar was aan niets die dag en avond te merken dat de sfeer in de hoofdstad volledig zou omslaan. "Alles verliep eigenlijk heel normaal. We zijn vrijdagavond nog uit eten geweest. Ik denk dat het een uurtje of misschien een half uur voor de aanslagen was, toen we naar het hotel gingen."

Daar het stel de eerste berichten binnen van de gruwelijke aanslagen. "We hadden er zelf nog niets van meegekregen, maar iedereen begon ons te bellen om te vragen of het wel goed met ons ging. Dan besef je dat er echt iets heel ergs aan de hand is", zegt Geilings.

Hij vertelt zijn verhaal rustig en nuchter. "Zelf heb ik geen momenten van angst meegemaakt. Mijn vriendin was wel heel erg geschrokken. We zijn ook meteen de volgende dag terug naar huis gegaan. Enerzijds om de bezorgdheid thuis weg te nemen, anderzijds omdat de sfeer in Parijs helemaal was omgeslagen."

Trein

Terwijl Geilings en Claessen in de trein stapten, was de klopjacht op de daders in volle hevigheid bezig. "Bij de Thalys op station Gare du Nord stond heel veel beveiliging. Veel mensen wilden ook zo snel mogelijk de stad verlaten", vertelt hij.

Terug in Nederland kan hij de gebeurtenissen goed een plekje geven. Hij is blij en opgelucht dat hij en zijn vriendin nauwelijks iets van de aanslagen hebben meegekregen en dat het goed met hen gaat.

Ooit wil het jonge stel nog terug naar Parijs. "We moeten nog naar de Eiffeltoren, die hebben we nu gemist. Maar voorlopig wachten we daar nog maar even mee", aldus Geilings.