In de gehele Europese Unie is maandagmiddag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Bij die aanslagen kwamen vrijdag 129 mensen om het leven. 

Op alle Nederlandse overheidsgebouwen hangen de vlaggen de hele dag halfstok en ook in de treinen en op stations was het een minuut stil.

In talloze bedrijven, gemeenten, scholen, op de weg, in het treinverkeer en het openbaar vervoer werd evenals in andere landen gehoor gegeven aan de oproep van de Europese Unie.

Televisie- en radiozenders en regionale omroepen hielden ook een minuut stilte. Ook op Schiphol was er aandacht voor het drama in Parijs. Het vliegverkeer lag deels stil. Vluchten die aan de grond stonden startten niet. De verkeerstoren werd in de Franse driekleur aangelicht en vlaggen hingen halfstok. 

Ook op veel scholen was er aandacht voor de aanslagen. Veel leerlingen bleven in de klassen een minuut stil en maandagochtend hielden leerkrachten groepsgesprekken om over de gebeurtenissen te praten met de kinderen.

Video: Minuut stilte bij G20

G20 is een minuut stil voor slachtoffers Parijs
G20 is een minuut stil voor slachtoffers Parijs

Ambassade

Een grote delegatie van het kabinet was aanwezig bij de Franse ambassade in Den Haag, bestaande uit vicepremier Lodewijk Asscher, minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Namens de Eerste en Tweede Kamer waren de voorzitters aanwezig. 

Bij de ambassade was ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag aanwezig. Asscher heeft een korte verklaring afgelegd, waarin hij stelde dat Parijs in deze dagen van rouw "in ons aller hart" is. 

Asscher: "Wij voelen ons verbonden met de Parijzenaars en het hele Franse volk. Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie."

Ook de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en de Franse ambassadeur Laurent Pic spraken bij de ambassade. Na afloop van de plechtigheid tekenden ze het condoleanceregister.

Premier Mark Rutte is met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op weg naar Zuid-Afrika voor een eendaags bezoek aan dat land. Het bezoek is met een dag ingekort. Van Dam blijft wel langer om de handelsmissie te leiden.

Video: Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs

Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs
Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs

Weggebruikers

Veel weggebruikers hebben maandag de parkeer- en pleisterplaatsen langs de Nederlandse snelwegen opgezocht om stil te staan bij de aanslagen. Volgens Rijkswaterstaat was het heel druk op de parkeerplaatsen. Weggebruikers hebben het advies van Rijkswaterstaat gevolgd om niet stil te staan op vluchtstroken.

Hollande

De Franse president François Hollande was woensdag samen met premier Manuel Valls om 12.00 aanwezig bij een plechtigheid op Sorbonne, de prestigieuze Parijse universiteit. 

Minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs