Abdelhamid Abaaoud, de meest gezochte terrorist van België, heeft een rol gespeeld bij de planning van de aanslagen in Parijs. 

Volg het liveblog

Dat zegt een Franse functionaris volgens persbureau APDe Standaard meldde eerder al dat de Belgische veiligheidsdiensten ook vermoeden dat Abaaoud het brein was achter de aanslagen.

Abaaoud (29), geboren in Sint-Jans-Molenbeek, wordt eveneens beschouwd als het brein achter mislukte aanslagen in Verviers. Twee door hem gerekruteerde terroristen werden in januari in Verviers door de politie gedood toen ze een aanslag planden vanuit een 'safehouse'. 

Abaaoud ontsnapte in januari naar Syrië en is sindsdien spoorloos.

In Molenbeek is de politie maandag bezig met antiterreuracties. De Rue Delaunoy is afgezet en een woning wordt binnengevallen. 

Volgens De Standaard zijn in Molenbeek en Brussel sinds zaterdagochtend zeven mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Daders

De Franse aanklager meldt maandag dat er een vierde en een vijfde dader van de aanslagen in Parijs zijn geïdentificeerd. Het gaat om een man die Samy Amimour heet uit Drancyb en wiens familie in Bobigny woont, een noordoostelijke voorstad van Parijs. Hij is sinds 2012 bekend bij de politie en werd sinds 2013 internationaal gezocht. 

Drie familieden van Amimour zijn maandag aangehouden. Volgens zijn familie is Amimour twee jaar geleden naar Syrië vertrokken. Animour is een van de daders van de bloedigste aanslag, die op een concertzaal in het centrum van Parijs. Daarbij vielen bijna negentig doden. 

De andere dader is Ahmad al Mohammad en is afkomstig uit Syrië. Zaterdag werd bekend dat in de buurt bij het lichaam van de terroristen een Syrisch paspoort was aangetroffen, maar was men terughoudend of het paspoort wel van de dader was. Uit vingerafdrukken blijkt het paspoort inderdaad van Al Mohammad te zijn.

al Mohammad was een van de terroristen die zichzelf opblies bij het voetbalstadion Stade de France. 

Andere plegers van de aanslag op concertzaal Bataclan waren Omar Ismael Mostefaï en Brahim Abdeslam. Van de drie personen die zich bij het Stade de France vrijdagavond opbliezen is er tot dusverre één geïdentificeerd. Het was een twintigjarige Fransman, Bilal Hadfi, die net als Brahim Abdeslam in Brussel woonde.

Een dader die mogelijk geen zelfmoord pleegde en voortvluchtig zou zijn, heet Salah Abdeslam, een broer van Brahim.