Na de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag is het volgens meerdere politieke partijen tijd om de strijd tegen terreurgroep IS ook vanuit Nederland te intensiveren.

Dat zeggen onder andere D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, VVD-Kamerlid Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Raymond Knops tegen NU.nl.

Volgens deze partijen is het echter wel essentieel dat er internationaal overeenstemming is over de toekomst van Syrië.

"Bombarderen boven Syrië komt dichterbij", aldus Sjoerdsma. Momenteel doet Nederland alleen mee met de strijd tegen IS in Irak.

"Waar de meeste partijen het eens zijn over de militaire bestrijding van IS, bestaat er nog slechts fragiele politieke overeenstemming over de toekomst van Assad en Syrië", aldus Ten Broeke. "De effectieve bestrijding van IS kan niet wachten op een 'pensioenregeling' voor Assad."

Ten Broeke wil net als Knops al langer dat Nederland de strijd tegen IS niet alleen in Irak voert, maar ook in Syrië. "Daar liggen hun commandocentra, hun trainingskampen, hun munitiedepots en hun aanvoerlijnen", aldus de VVD'er. "Pas dan kun je IS terugdringen en verslaan."

Sjoerdsma: "We moeten niet alleen militair intensiveren, maar leg ze nu ook eindelijk financieel droog. Door achter hun financiers in Saudi Arabië aan te gaan".

Assad

Volgens Sjoerdsma zal ook gesproken moeten worden met de Syrische president Bashar al-Assad. "We zullen met hem moeten praten, maar er kan voor hem geen toekomst zijn in Syrië", aldus Sjoerdsma.

"In de strijd tegen IS moeten we ver weg blijven van het omarmen van Assad. Deze vatenbommen gooiende dictator is zelf verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers in Syrië."

Ook Ten Broeke vindt dat niet Assad, maar IS onze vijand is. "Iedereen kan door IS getroffen worden. IS moordt aan onze buitengrenzen en in onze binnensteden. Assad vermoordt vooral de eigen bevolking."

Sjoerdsma noemt het een lichtpuntje dat afgelopen week in Wenen een politieke oplossing leek te ontstaan voor de toekomst van Syrië. 

Ook CDA-Kamerlid Raymond Knops ziet dat er nu meer kans is om tot afspraken te komen, zeker nu ook Rusland lijkt te zijn geconfronteerd met de terreur van IS. Twee weken geleden kwamen zo'n 200 Russen om bij een bomaanslag op een vliegtuig boven de Sinaï.

Uitspraken Rutte

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft over de aanpak van IS een precies tegenovergestelde opvatting ten opzichte van VVD, D66 en CDA. Hij noemt de uitspraken van premier Mark Rutte dat we in oorlog zijn met IS "ondoordacht".

Volgens hem is terreur een asymmetrische vorm van geweld, waardoor militaire inzet niet effectief is. "Het zijn eenlingen. De buitenlandse bemoeienis heeft ervoor gezorgd dat het een internationaal conflict is geworden, terwijl Irak en Syrië zelf een oplossing zullen moeten vinden", aldus Van Bommel.

Video: Wie zijn IS-strijders?

Animatie door in60seconds