Minister Edith Schippers (Sport) woont dinsdag het oefenduel van het Nederlands elftal in en tegen Duitsland bij.

"Deze wedstrijd is door de aanslagen in Parijs meer dan alleen maar een oefeninterland. We zullen laten zien dat wij doorgaan met onze vrije manier van leven'', aldus Schippers zondag.

De minister sluit zich aan bij een initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die gaat met haar voltallige ministersploeg naar de wedstrijd in Hannover.

Lang was onduidelijk of de wedstrijd wel door zou gaan. De Duitse ploeg keerde aangeslagen terug uit Parijs, waar het elftal vrijdagavond tegen Frankrijk speelde. Bij het stadion bliezen zelfmoordterroristen zich op.

De Duitse voetballers brachten de nacht van vrijdag op zaterdag door in het Stade de France en keerden daarna zwaar aangeslagen terug naar huis. Ze besloten zondag ondanks de ingrijpende gebeurtenissen toch te willen spelen tegen Oranje.

KNVB

De KNVB meldde eerder op de dag al dat het volledig achter de beslissing van de Duitse voetbalbond DFB staat om de oefeninterland 'gewoon' te laten doorgaan.

"We hebben vanaf het begin af aan tegen de DFB gezegd: wij kunnen en willen spelen, omdat we vinden dat je niet moet wijken voor terreur. Maar we hebben de beslissing volledig aan de Duitsers gelaten, we hebben ze alle tijd en rust daarvoor gegeven'', zei een woordvoerder zondag.

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft medeleven betuigd aan zijn collega's van zowel de Duitse als Franse voetbalbond.

"We leven mee met de slachtoffers in Parijs en met de Mannschaft, die in een heel vervelende en precaire situatie heeft gezeten. We houden daarom rekening met hun gevoelens'', aldus de KNVB-woordvoerder.

Hij benadrukte dat het dinsdag een heel andere wedstrijd wordt dan vooraf gedacht. "De entourage zal heel anders zijn dan normaal.'' Over een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd en spelen met rouwbanden wordt volgens hem nog gesproken. "De DFB beslist, als KNVB volgen we.''