De Franse en Belgische politie zoeken een 26-jarige man die mogelijk was betrokken bij de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag, waarbij 129 mensen om het leven zijn gekomen.

De verdachte, Abdeslam Salah, is geboren in Brussel. De politie waarschuwt mensen om op afstand te blijven, indien zij de man zien. De man wordt omschreven als een "gevaarlijk individu".

Er is een internationaal arrestatiebevel uitgegeven om de man aan te houden. De man is de broer van één van de aanslagplegers die vrijdagavond zijn omgekomen.

De broers woonden in België en hebben volgens Franse media ook de Franse nationaliteit. Een derde broer zit vast in België, maar het is niet duidelijk of hij betrokken was bij de aanslagen.

Doorgereden

Een auto met de man die mogelijk is betrokken bij de aanslagen in Parijs, Abdeslam Salah, zou door de Franse politie zaterdag aan de kant zijn gezet. De verdachte werd volgens Belgische en Franse media niet aangehouden en mocht zijn reis vervolgen.

De wagen met Salah en twee andere mannen zou zijn gecontroleerd door de politie bij het Noord-Franse Cambrai. Volgens de Belgische krant De Standaard konden de mannen doorrijden, omdat nog niet duidelijk was dat ze iets te maken hadden met de aanslagen.

De Belgische politie kon later in de Brusselse gemeente Molenbeek de twee andere inzittenden oppakken, maar Salah was toen al gevlogen. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 26-jarige man. Hij is de broer van een van de aanslagplegers die vrijdagavond zijn omgekomen. Een andere broer van Salah is opgepakt in Molenbeek.

Identificatie

De Franse justitie maakte verder bekend nog eens twee omgekomen aanslagplegers te hebben geïdentificeerd aan de hand van hun vingerafdrukken. De twee mannen, van 20 en 31 jaar, bliezen zichzelf op bij het stadion Stade de France en bij een bar elders in Parijs. Het zou gaan om Fransen die in België woonden.

Eerder werd al een 29-jarige man geïdentificeerd. Het ging om iemand die al sinds 2010 in de gaten werd gehouden vanwege zijn radicalisering. Hij was een van de gijzelnemers in de concertzaal Bataclan.

De aandacht van de politie richt zich nu vooral op de identificatie van daders. Frankrijk rept van zeven omgekomen terroristen. Maar ook wordt gezocht naar mogelijk overlevende extremisten en eventuele helpers.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Paspoort

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) is sceptisch over de echtheid van het Syrische paspoort dat is gevonden bij het lijk van een van de aanslagplegers. Ze zei zondagavond op de Duitse televisie dat het document mogelijk is vervalst.

Volgens Von der Leyen is het "zeer ongebruikelijk'' dat een vluchteling zich in drie landen laat registreren. De bewindsvrouw sloot niet uit dat het gaat om een bewuste misleidingspoging. Ze riep de Duitsers op Syrische vluchtelingen niet tot zondebokken te maken voor de terreurdaden van Islamitische Staat.

De minister is niet de eerste persoon die twijfelt aan de echtheid van het gevonden paspoort. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei eerder tegen het Amerikaanse CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Noodtoestand

De Franse president François Hollande wil de noodtoestand de komende drie maanden van kracht houden vanwege de aanslagen, aldus persbureau AFP. Het Franse parlement moet deze verlenging nog goedkeuren.

Drieduizend soldaten worden ingezet op meerdere strategische plekken in het land om de veiligheid te waarborgen. De geüniformeerde eenheden worden onder andere ingezet bij Parijse stations, havens, belangrijke straten en autosnelwegen. Ook de grenscontroles worden verder verscherpt.

Paniek

Intussen is de situatie in Parijs uiterst gespannen. Zondagavond brak rond 18.45 uur op het Place de la République in Parijs korte tijd paniek uit. Honderden mensen ontvluchtten het plein. Er waren veel mensen op de been om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken.

Getuigen melden dat er geschoten zou zijn, de politie laat echter weten niets te hebben gehoord. De paniek is volgens de politie ontstaan na het horen van afgestoken 'rotjes'. Het plein liep na een tijdje weer vol met mensen.

Dodental

Het dodental van de aanslagen blijft vooralsnog staan op 129. Eerder werd er nog gesproken over 132 dodelijke slachtoffers, maar de drie slachtoffers die dit weekend in het ziekenhuis zijn overleden zouden toch al zijn meegenomen in een eerdere telling. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders.

Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care. In totaal zijn 415 slachtoffers van de aanslagen opgenomen in het ziekenhuis, van wie er 218 inmiddels weer zijn ontslagen, aldus de ziekenhuizen.

Drie Nederlanders raakten gewond, maar zijn buiten kritieke toestand. Twee van hen liepen zware verwondingen op, maar zijn beiden aanspreekbaar. De Franse autoriteiten hebben zondagmiddag de lichamen van 103 doden geïdentificeerd. Van 26 slachtoffers is nog niet formeel bekend wie zij waren.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier