In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn dit weekeinde zeven mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. Het is niet de eerste keer dat de gemeente gelinkt wordt aan terroristen.

"Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is, dat is een gigantisch probleem", zei de Belgische premier Charles Michel zondag.

Zo verbleef ook Ayoub el-Khazzani in Molenbeek in de maanden voordat hij afgelopen augustus bewapend met een kalasjnikov de Thalys in Brussel instapte met als vermoedelijke doel passagiers te doden.

Ook Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorig jaar, woonde in Molenbeek. Volgens de Belgische minister van Veiligheid Jan Jambon is de situatie in de Brusselse wijk op dit moment "niet onder controle".

Video: Politieactie in Molenbeek

Politie doorzoekt huizen in Molenbeek
Politie doorzoekt huizen in Molenbeek

Migrantenwijk

Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, ligt in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er wonen naar schatting 95.000 mensen. Molenbeek groeide in de 19e eeuw uit van landbouwdorp tot industriële randgemeente van Brussel. In de jaren zestig werden veel flats bijgebouwd die de Brusselse gemeente nu kenmerken.

Molenbeek staat bekend als een typische migrantenwijk. Een groot deel van de inwoners is van Marokkaanse afkomst, maar de gemeente telt onder anderen ook veel Spanjaarden, Italianen, Polen en Roemenen.

De werkloosheid in Molenbeek, waar veel jongeren wonen, is hoog en de inkomens gemiddeld laag.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier