Reizigers in de treinen en op de stations kunnen maandag een minuut stilte houden uit eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. De treinen die rijden zullen ook daadwerkelijk een minuut stoppen.

Dat heeft de NS en ProRail zondag gezegd.

Op de stations krijgen reizigers van te voren een mededeling dat de treinen om 12.00 uur één minuut stil houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de Franse hoofdstad.

Passagiers in rijdende treinen krijgen deze mededeling van de conducteur. Treinen die onderweg zijn, zullen dan een minuut stoppen, aldus de woordvoerder.

Maandag wordt om 12.00 uur in de hele Europese Unie een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs

Om 12.00 uur zullen er gedurende een minuut geen omroepberichten zijn op de stations. Ook worden de bouwactiviteiten langs de sporen en op de stations dan stil gelegd.

Kerken

Zondag memoreerden veel kerken de aanslagen in hun diensten en hielden deuren open voor mensen die de stilte opzochten. Ook waren er her en der bijeenkomsten, soms georganiseerd door gemeentes met toespraken van burgemeesters, soms kleine initiatieven van bezorgde mensen.

Bij de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen is een minuut stilte gehouden. In Groningen begint om 18.00 uur een bijeenkomst op de Grote Markt. De Martinitoren zal dan zijn verlicht in de Franse driekleur. 

Ook voor maandag zijn veel bijeenkomsten aangekondigd, onder andere op het Utrechtse Domplein. Ook wordt massaal de oproep gedeeld om om 12.00 uur een minuut stil te zijn.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier