De aanslagen in Parijs worden door de G20-landen als "gruwelijk" bestempeld, terwijl de eensgezindheid in de strijd tegen terrorisme nogmaals wordt benadrukt.

Om de terreurdreiging te verkleinen, belooft de G20 in de opzet van de verklaring verder om grenscontroles te verscherpen en de veiligheid van het luchtverkeer te verbeteren. De top wordt zondag en maandag in het Turkse Antalya gehouden.

EU-president Donald Tusk heeft de G20 opgeroepen concrete stappen te nemen tegen het internationale terrorisme. "Frankrijk verwacht daden", zei Tusk zondag.

"Dit kan niet een gewone top zijn", zei Tusk over de G20-bijeenkomst. "Woorden zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om te handelen."

Volgens de EU-chef heeft de G20 een bijzondere verantwoordelijkheid om de internationale financiering van het terrorisme aan te pakken.

Tusk riep "alle G20-leiders" op militaire operaties in Syrië te richten op IS. "Zij zijn de ware vijanden van de vrije wereld, niet de gematigde Syrische oppositie." Met name Rusland wordt ervan beschuldigd in Syrië alle tegenstanders van het regime van Syrische president Bashar al-Assad aan te vallen.

Video: Tusk roept G20 op om concrete stappen te nemen 

Migranten

De landen van de G20 zien migratie als een wereldwijd probleem, dat door alle landen samen moet worden opgelost. Dat staat in de ontwerpverklaring van de G20-top. In die verklaring beloven leiders van de twintig belangrijkste economieën dat alle landen migranten zullen opnemen en humanitaire hulp zullen verlenen.

Dit wordt gezien als een overwinning voor Europa en Turkije. Die drongen beide aan op hulp in de migrantencrisis door landen die niet direct met de vluchtelingenstroom worden geconfronteerd. G20-leden als China, India en Rusland verzetten zich hier tegen.

De definitieve versie van de slotverklaring, die maandag wordt gepubliceerd, moet nog worden vastgesteld.

Terrorismebestrijding

De tweedaagse top zal in het teken staan van terrorismebestrijding. Ook de vluchtelingencrisis, de oorlog in Syrië en het klimaat zullen door de landen besproken worden.

In totaal heeft Turkije 13.000 politiemensen en militairen ingezet voor de beveiliging van de top die op een hermetisch afgesloten golfcomplex ten oosten van Antalya plaatsvindt.

Nederland hoort officieel niet bij de G20-landen, maar is als lid van de Europese Unie wel aanwezig bij de top.