De oefeninterland tussen Duitsland en Nederland van dinsdagavond gaat definitief door, zo heeft de KNVB bevestigd.

"We hebben vanaf het begin af aan tegen de DFB gezegd: wij kunnen en willen spelen, omdat we vinden dat je niet moet wijken voor terreur", vertelt een woordvoerder van de KNVB.

"Maar we hebben de beslissing volledig aan de Duitsers gelaten, we hebben ze alle tijd en rust daarvoor gegeven."

Eerder op zondag zei vice-bondskanselier Sigmar Gabriel al dat het duel in Hannover niet wordt geannuleerd na de aanslagen van vrijdagavond in Parijs. "We zullen niet wijken voor terrorisme", aldus de politicus in gesprek met de krant Bild.

De Duitse bond houdt er eenzelfde visie op na. "Ik denk dat we er alles aan moeten doen om deze wedstrijd mogelijk te maken", meldde interim-voorzitter Rainer Koch zaterdagavond.

Bondskanselier Angela Merkel en haar voltallige ministersploeg zullen dinsdag aanwezig zijn in Hannover om het duel bij te wonen.

Stade de France

De 'Mannschaft' speelde vrijdag in Parijs een oefeninterland tegen Frankrijk toen buiten het Stade de France bommen afgingen.

De spelers bleven uit voorzorg de hele nacht in het stadion en keerden zaterdag aangeslagen terug in eigen land.

Teammanager Oliver Bierhoff van het Duits elftal laat weten dat iedereen in de selectie nog aangeslagen is. "Maar we weten ook dat het belangrijk is om een signaal af te geven. Wij staan pal voor onze waarden en onze cultuur", zegt de oud-spits op de website van de Duitse voetbalbond.

We willen als Mannschaft een boodschap geven. We leven mee met het Franse volk, met alle slachtoffers.

"Zaterdag kondigde de Franse voetbalbond al aan dat de oefenwedstrijd van dinsdag in Londen tegen Engeland niet wordt uitgesteld. Onder deze omstandigheden is het sportieve belang van de wedstrijd tegen Oranje natuurlijk een stuk minder."

Elia

Oranje werkt met twintig spelers toe naar de laatste interland van dit kalenderjaar. Zondag meldde Eljero Elia zich wegens liesklachten af. De Feyenoord-aanvaller is vervangen door Jürgen Locadia.

In een eerder stadium haakten Riechedly Bazoer en Virgil van Dijk al af wegens een blessure. Arjen Robben komt evenmin in actie tegen Duitsland.

De 31-jarige aanvaller koos ervoor om alleen tegen Wales te spelen omdat hij geen risico's wil nemen in de eerste weken na zijn rentree.

Drie jaar geleden stonden Nederland en Duitsland voor het laatst tegenover elkaar. Een oefenduel in de Amsterdam Arena eindigde toen zonder doelpunten.

 Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier