In België zijn dit weekend in totaal zeven mensen aangehouden. De aanhoudingen zijn gedaan in verband met de aanslagen in Parijs vrijdagavond.

In het Belgische Molenbeek zijn bij huiszoekingen vijf mensen opgepakt. Het is niet bekend waar de twee andere aanhoudingen zijn verricht.

Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek acht het mogelijk dat het om een netwerk gaat, zo zei hij zondag tegen de Franstalige omroep RTBF.

Het federaal parket in België wilde zondag niets over de zaak zeggen. "De communicatie naar de pers hangt af van de evolutie van de lopende onderzoeken", aldus een mededeling.

De arrestanten worden zondagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter, meldt de Belgische krant DeMorgen.

Laks

Minister Jan Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken zei zondag dat België "de zaak in Molenbeek niet onder controle heeft" en dat men daarmee jaren te laks is geweest.

Catherine De Bolle, de secretaris-generaal van de federale politie, zei zondag voor de Belgische televisie dat er een speciaal plan voor de Brusselse voorstad Molenbeek komt. Deze gemeente staat bekend om veel inwoners van buitenlandse afkomst, grote werkloosheid en veel sociale problemen. Relatief veel Belgische Syriëstrijders komen er vandaan.

Video: Vijf arrestaties in het Belgische Molenbeek 

Daders

Tot nu toe zijn drie daders van de aanslagen geïdentificeerd. Een 29-jarige man die al sinds 2010 in de gaten werd gehouden, omdat hij geradicaliseerd was, werd zaterdag al geïdentificeerd.

Hij zou een van de gijzelnemers zijn geweest bij concertzaal Bataclan waar uiteindelijk 89 mensen om het leven kwamen. Familie van de man in Frankrijk wordt gehoord door de politie. Ook zijn er huiszoekingen gedaan.

Zondag kwamen daar nog eens twee geïdentificeerde omgekomen aanslagplegers bij, op basis van hun vingerafdrukken. De twee mannen, van 20 en 31 jaar, bliezen zichzelf op bij het stadion Stade de France en bij een bar elders in Parijs. Het zou gaan om Fransen die in België woonden.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier