Drie daders van de aanslagen in Parijs zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 29-jarige man die woonde bij Parijs en om twee broers die woonden in België. 

De 29-jarige man werd al sinds 2010 in de gaten gehouden, omdat hij geradicaliseerd was.

Hij zou een van de gijzelnemers zijn geweest bij concertzaal Bataclan waar uiteindelijk 89 mensen om het leven kwamen. Familie van de man in Frankrijk wordt gehoord door de politie. Ook zijn er huiszoekingen gedaan.

De Belgische overheid heeft zondagmiddag een internationaal arrestatiebevel uitgegeven voor een verdachte betrokken bij de aanslagen.

De Belgische omroep VRT wist op basis van een mededeling van het parket van Brussel te melden dat twee omgekomen daders in de Brusselse gemeente Molenbeek woonden. Het zouden broers van elkaar zijn.

Vluchtauto's

De plaats Molenbeek kwam in beeld bij de onderzoekers in Parijs door de vondst van twee auto's met een Belgisch kenteken, een Volkswagen en een Seat. Een werd gevonden bij het theater Bataclan, de ander bij het bekende kerkhof Père-Lachaise.

In de Belgische plaats zijn dit weekend zeven mensen aangehouden in verband met de aanslagen. Het is onduidelijk of de broers zich onder hen bevinden. In een van de auto's werden meerdere kalasjnikovs aangetroffen. Volgens Franse media duidt dat er op dat een van de daders is ontsnapt. Het tweede voertuig zou zijn gebruikt bij een van de aanslagen bij een restaurant.

De ministers van Justitie en Veiligheid van de lidstaten van de Europese Unie komen vrijdag bijeen voor een spoedoverleg in verband met de terreuraanslagen in Parijs. De ministers willen overeenstemming bereiken over maatregelen in reactie op de aanslagen.

Video: Begin van aanslag in concertzaal Bataclan (schokkend)

Hollande

Ondertussen heeft de Franse president Hollande de noodtoestand verder uitgebreid. In de komende drie dagen zet de Franse regering drieduizend soldaten in om allerlei strategische plekken in het land te bewaken.

De geüniformeerde eenheden worden onder andere ingezet bij Parijse stations, havens, belangrijke straten en autosnelwegen. Ook de grenscontroles worden verder verscherpt.

De eenheden die nu worden ingezet, komen bovenop de 30.000 politieagenten, gendarmen en soldaten die al sinds enige maanden kwetsbare plekken in Frankrijk extra controleren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

Samen met de Verenigde Staten zullen de Fransen de luchtaanvallen tegen IS in Syrië en Irak intensiveren, meldt persbureau Reuters.

Gewonden

Het dodental van de aanslagen is nu 129, maar zal vermoedelijk nog oplopen. Er zijn 352 mensen gewond geraakt, van wie 99 in kritieke toestand verkeren. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders.

Drie Nederlanders raakten gewond, maar zijn buiten kritieke toestand. Twee van hen liepen zware verwondingen op, maar zijn beiden aanspreekbaar. Ze raakten gewond op straat toen ze vanuit een auto werden beschoten door terroristen.

De Franse autoriteiten hebben zondagmiddag de lichamen van 103 doden geïdentificeerd. Van 26 slachtoffers is nog niet formeel bekend wie zij waren.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijkste aanslagen die Frankrijk ooit troffen.

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier